Hollande u Brazilu pokušava prodati lovce

Brazilska predsjednica Dilma Roussef zahvalila je Hollandeu na podršci brazilskim nastojanjima da se osnaži globalno upravljanje internetom (AP)

Francuski predsjednik Francois Hollande za posjeta Brazilu pokušat će iskoristiti zahlađenje u odnosima Brazila i SAD-a za promicanje francuskih poslovnih interesa, uključujući i ugovor o prodaji vojnih zrakoplova Rafale Brazilu vrijedan više milijardi dolara, izvijestila je agencija Reuters. 

Lovac Rafale, kojega proizvodi francuska kompanija Dassault Aviation, nadmeće se sa zrakoplovom F/A-18 Super Hornet kompanije Boeing, koja ima sjedište u SAD-u, i švedskim Gripenom za ugovor s Brazilom vrijedan najmanje četiri milijarde dolara te naknadne narudžbe koje će vjerojatno uvelike povećati njegovu vrijednost.

Povećati trgovinu i gospodarske veze

Iako brazilski dužnosnici kažu da, zbog proračunskih ograničenja, odluka vjerojatno neće biti donesena prije 2015. godine, Hollandeov posjet ukazuje na nastojanja Francuske da realizira jedan od najatraktivnijih ugovora u sektoru obrane sa zemljama u razvoju, a koji se nudi u trenutku dok razvijene države režu svoje vojne proračune.

“Moramo povećati našu trgovinu i gospodarske veze. Unatoč krizi, naša trgovinska razmjena nikada nije prestala rasti”, rekao je Hollande nakon što su dužnosnici potpisali nekoliko bilateralnih sporazuma.

Brazilska predsjednica Dilma Roussef zahvalila je Hollandeu na podršci brazilskim nastojanjima da se osnaži globalno upravljanje internetom, nakon navoda da su Sjedinjene Države špijunirale obje zemlje, uključujući i njene osobne komunikacije, i rekla da je teško potpisati sporazum sa zemljom kojoj se ne može vjerovati.

Prije špijunskog skandala, zbog kojega je Rousseff otkazala državni posjet Washingtonu u listopadu, Boeing se smatrao favoritom za dobijanje ugovora s Brazilom.

Slobodna trgovina između EU-a i Mercosura

Druga ključna točka razgovora između predstavnika dviju zemalja bila su nastojanja da se ponovno pokrenu razgovori o slobodnoj trgovini između Europske unije i trgovinskog bloka Mercosur, kojega čine Brazil, Argentina, Urugvaj, Paragvaj i Venezuela.

Dva bloka se spremaju razmijeniti ponude za otvaranje tržišta kroz ugovor koji bi obuhvatio oko 750 milijuna ljudi i godišnju trgovinsku razmjenu vrijednu do 130 milijardi dolara.

Europljani su od Mercosura zatražili da rok za razmjenu ponuda, koji je prvotno trebao biti krajem prosinca, vrate na siječanj.

Brazilski dužnosnici kao na jedan od glavnih razloga neuspjeha pregovora o trgovinskom sporazumu prije jednog desetljeća ukazuju na odbijanje Francuske da smanji subvencije svojim poljoprivrednicima.

Izvor: Agencije