Eksplozija blizu Ambasade SAD-a u Kabulu

Eksplozija se dogodila u skladištu u kojem su čuvani oružje, municija i eksploziv zaplijenjeni od pobunjenika (Getty Images)

Snažna eksplozija odjeknula je pokraj Ambasade Sjedinjenih Država u četvrtak u Kabulu, objavila je afganistanska policija, ali nije navela da ima žrtava ili materijalne štete.

Eksplozija se dogodila pored saobraćajnog čvorišta ispred Ambasade i komande ISAF-a, snaga NATO-a u Afganistanu.

Eksplozija u Kabulu je nesreća, a ne teroristički čin, objavile su nešto kasnije afganistanske vlasti.

Glasnogovornik afganistanskog Ureda za državnu sigurnost Farid Shamal je rekao da je kvar na električnim instalacijama doveo do kratkog spoja, koji je slučajno aktivirao eksploziv koji se nalazio u skladištu te Vladine agencije u Kabulu.

“Eksplozija se dogodila u skladištu u kojem smo čuvali oružje, municiju i eksploziv zaplijenjen od pobunjenika”, kazao je Shamal, dodajući da niko nije povrijeđen u eksploziji.

Kolonijalna sila

Eksplozija je uslijedila dan nakon što je bombaš samoubica napao konvoj njemačkih snaga NATO-a u blizini međunarodnog aerodroma u Kabulu, aktiviravši eksploziv u svom automobilu, pri čemu je poginuo samo napadač.

U srijedu je predsjednik Afganistana Hamid Karzai izjavio da se Sjedinjene Američke Države u Afganistanu ponašaju kao kolonijalna sila, javlja Anadolija.

“Pitam Amerikance – zašto afganistanski narod mora ispaštati zbog rata protiv terorizma? Zašto napadate afganistanske kuće zbog prisustva talibana i tako uzrokujete patnju i smrt mnogih žena i djece?”, pita se Karzai.

On je u intervjuu za francuski list Le Monde istakao da SAD koristi bespilotne letjelice da ubiju jednog teroristu u Afganistanu, jer smatraju da je jedan Afganistanac manje vrijedan od jednog Amerikanca.

“Mislim da Amerikanci trebaju imati isto poštovanje prema afganistanskom djetetu kao i prema djetetu u SAD-u”, rekao je Karzai.

Izvor: Agencije