Djeca umiru od hladnoće u Siriji

Prema navodima Sirijske nacionalne kaolicije u gradu Al-Rastan (pokrajina Homs) zbog posljedica preminula je djevojčica po imenu Amina Sulayman (EPA)

Sirijska nacionalna koalicija i aktivisti su potvrdili da je nekoliko Sirijica, među kojima i najmanje dvoje djece u Halepu i Homsu, preminulo usljed hladnog talasa koji dodatno povećava patnje velikog broja sirijskog stanovništva.

Nacionalna koalicija navodi u saopštenju da je šestomjesečni Husein Tawil preminuo u Halepu od posljedica hladnoće. U saopštenju se dodaje da je njegova porodica stanovala u jednoj razrušenoj kući, što je rezultralo Huseinovom smrću.

Obimne padavine

Grad Halep je jučer bio zahvaćen obimnim sniježenim padavinama. Mnogi dijeovi grada pate od dugih prekida u snabdijevanu električnom energijom i neodstatka sredstava za ogrjev.  

I aktivisti u Halepu su potvrdili smrt jednog djeteta nakon što je dovezeno u gradsku bolnicu. Međutim, nije poznato da li se radi o  spomenutom Huseinu Tawilu ili nekom drugom djetetu.

Izjavili su da je dijete u bolnicu stiglo u beživotnom stanju, budući da je snijeg na putevima spriječio  brži transport do bolnice.

Aktivisti tvrde da je u Halepu, čije zapadne dijelove kontrolišu snage režima, a istočne pobunjenici, zabilježeno deset smrtnih slučajeva kao posljedica hladnoće.

Mreža Sham News navodi da je 13 zatvorenika Centralnog zatvora u Halepu koji se nalazi u sjevernom dijelu grada preminulo zbog gladi i hladnoće.

S druge strane, Sirijski opservatorij za ljudska prava navodi da je pravobranilaštvo u Halepu naredilo puštanje preko 350 zatvorenika Centralnog zatvora zbog teških zdravstvenih i humanitarnih uvjeta, ali i širenja bolesti u zatvoru koji je već nekoliko mjeseci pod opsadom Fronta Nusra i drugih pobunjeničkih frakcija.

Bez hrane i lijekova

Prema navodima Sirijske nacionalne kaolicije u gradu Al-Rastan (pokrajina Homs) zbog posljedica  preminula je djevojčica po imenu Amina Sulayman. Aktivisti su danas objavili snimak leša djevojčice na kojem njene ruke podignute u zrak izgledaju smrznuto.

Snimak nosi naziv „Djeca u Al-Rastanu umiru od hladnoće.“

I u Homsu su zabilježene velike sniježne padavine. Vlada je objavila obustavu nastave u svim dijelovima zemlje zbog nevremena.

Nedavno su aktivisti objavili snimak dječijih leševa, tvrdeći da se radi o leševima djece koja su preminula zbog nedostatka hrane i lijekova u Istočnoj Ghouti koja je pod teškom opsadom snaga režima.

Izvor: Al Jazeera