Bombaški napad na policiju u Ismailiyahu

Najmasovnije demonstracije se održavaju na Univerzitetu u Kairu, a studenti su protestirali i na Al-Azharu (Reuters)

Najmanje jedna osoba je poginula, a 54 su povrijeđene u eksploziji bombe blizu ulaza u kamp snaga sigurnosti u gradu Ismailiyah, na sjeveru Egipta, javili su sigurnosni izvori Al Jazeeri.

U ovom napadu korištena je velika količina eksplozivnog materijala zbog čega je detonacija bila veoma jaka, naveo je novinar Al Jazeere iz Kaira u četvrtak navečer.

Nakon eksplozije uslijedila je puščana vatra, kazali su zvaničnici, te dodali kako je nekoliko kola hitne pomoći došlo na mjesto napada.

Izvor Al Jazeere navodi kako je većina povrijeđenih policajci.

Ismailiyah i okolna područja na Sinaju su lokacije čestih napada na osoblje policije i vojske, naročito nakon što je vojska zbacila izabranog predsjednika Egipta 3. jula.

Vojska provodi opsežnu operaciju na Sinajskom poluotoku, istočno od Sueskog kanala, kako bi eliminirala naoružane grupe.

Nastavak protesta

U četvrtak su širom Egipta nastavljeni studentski protesti protiv vojne vlasti, sa zahtjevom za oslobađanje ranije privedenih studenata.

Policija je pokušala ugasiti demonstracije upotrebom suzavaca i oružja, a u sukobima je povrijeđeno 15 studenata, dok je više od 150 bilo izloženo gustom dimu suzavaca, prenosi Anadolija.

Najmasovnije demonstracije se održavaju na Univerzitetu u Kairu, a studenti su protestirali i na Al-Azharu.

Policija je i u četvrtak privela nekoliko studenata.

Brojne demonstracije

Demonstracije protiv policijskih intervencija na Al-Azharu održane su u brojnim egipatskim gradovima, te je policija suzavcima intervenirala i u Aleksandriji, Menufiyi, Minyi i Aynu Semsu.

Egipatska policija je u ponedjeljak intervenirala upotrebom sile protiv studenata na Al-Azharu.

U intervenciji su život izgubila dva studenta, dok je povrijeđeno više od 200 osoba.

Policija je i u srijedu intervenirala, zauzevši internat na Al-Azharu, kada je privela veliki broj studenata.

Izvor: Agencije