Američki general: Guantanamo je bio pogreška

General Lehnert: Većina pritvorenih nije nikada trebala biti ni poslana u Guantanamo (EPA)

Umirovljeni američki general Michael Lehnert, koji je sudjelovao u osnivanju zatvora Guantanamo na Kubi, izjavio je kako je to bila pogreška i sada tvrdi da ga treba zatvoriti, jer “potvrđuje negativne percepcije o SAD-u”.

“Gledano unatrag, cijela strategija zatvaranja i ispitivanja bila je pogrešna”, napisao je general Lehnert u autorskom članku koji je objavio Detroit Free Press.

General Lehnert, koji je sada u mirovini i živi u Michiganu, bio je prvi zapovjednik postrojbe koja je otvorila zatvor u siječnju 2002. godine u američkoj mornaričkoj bazi u Zaljevu Guantanamo na Kubi.

Prisjetio se kako je SAD formirao taj zatvor “zato što su Amerikanci legitimno bili ljuti i uplašeni” nakon napada 11. rujna 2001. godine te su “mislili da će zarobljenici koji su tamo poslani dati važne informacije i obavještajne podatke”.

Još 160 pritvorenika

Ubrzo je, kako priznaje, postao uvjeren da većina njih nije nikada trebala biti poslana u Guantanamo, zato što nisu mogli dati vrijedne informacije i nije bilo dovoljno dokaza koji bi ih povezivali sa zločinima.

“Izgubili smo naklonost svijeta koju smo imali nakon napada, i to zbog naših poteza u Guantanamu – kako zatvaranja, tako i mučenja. Naša odluka da zadržimo zatvor u Guantanamu otvorenim pomogla je našim neprijateljima, jer to potvrđuje svaku negativnu percepciju o SAD-u”, napisao je Lehnert.

Američki Kongres raspravlja o proračunu za Ministarstvo obrane i ima naznaka po kojima bi predsjedniku Baracku Obami mogle biti “odriješene ruke” u vezi s izmještanjem zatvorenika iz Guantanama ili vraćanjem u njihove zemlje porijekla.

U vojnom zatvoru Guantanamo, otvorenom prije 12 godina, trenutno se nalazi najmanje 160 pritvorenika, a veliki broj njih tamo se nalazi više godina bez optužnice.

Humanitarne organizacije iz svijeta često prigovaraju američkim vlastima zbog uvjeta u kojima zatvorenici borave i netransparentnog pravnog postupka koji se provodi nad njima.

Izvor: Agencije