Ni slova o štrajku glađu u Guantanamu

Piše: Jason Leopold

Uprava zatvora Guantanamo Bay blokirala je pristup informacijama koliko zatvorenika štrajkuje glađu, jer je njihov protest izazvao previše medijske pažnje, kazao je državni zvaničnik za Al Jazeeru.

Zatvorenici su stupili u štrajk glađu zbog toga što su mnogi od njih pritvoreni bez optužbi više od deset godina, iako je veliki broj njih dobio rješenja o oslobađanju.

Dramatični protest izazvao je medijsku pažnju širom svijeta, a povremeno je do 100 zatvorenika štrajkovalo glađu, o čemu su zatvorski zvaničnici dnevno izvještavali medije.

Kako je prošle sedmice smanjen broj zatvorenika koji štrajkuju glađu, vojni zvaničnici su odlučili prestati objavljivati broj onih koji i dalje štrajkuju glađu, čak i kada im novinari postavljaju direktna pitanja.

“Oni [zatvorenici] žele privući pažnju, a mi im nećemo u tome pomoći”, rekao je komandant John Filostrat, direktor odnosa s javnošću za Združene snage Guantanama, tokom posjete ekipe Al Jazeere Guantanamu.

Izvršavaju naređenja

Najveći broj zatvorenika štrajkovao je glađu u junu. Zatim je američki predsjednik Barack Obama ponovio ranije objavljeni cilj da će zatvoriti zatvor u kojem se sada nalaze 162 zatvorenika.

“Svi znaju da ova ustanova postoji, svi znaju da je predsjednik želi zatvoriti i mi to podržavamo, ali se u međuvremenu fokusiramo na misiju i ne dopuštamo da pitanje [štrajka glađu] nastavlja biti u javnom prostoru. Ima dosta negativnih vijesti o ovoj ustanovi i to će se nastaviti, izvještavali mi o onima koji odbijaju jelo na dnevnoj bazi ili ne”, rekao je Filostrat.

On je dodao da su odluku o prestanku izdavanja dnevnih saopštenja za javnost o broju zatvorenika koji štrajkuju glađu donijeli njegovi nadređeni u Južnoj komandi SAD-a, koja nadzire upravu Guantanama, te da on samo izvršava naređenje.

Filostrat je komentarisao navode kritičara koji tvrde da je je ta odluka u sukobu s obećanjem zvaničnika Guantanama i američkog predsjednika da će biti transparentni.

“Svi govore da pokušavamo prekinuti izvještavanje o ovome. To nije istina. Nismo tu da utičemo na poruke ili na agendu, već da vam pokaženo ustanovu.”

‘Nećemo voditi ustanovu preko medija’

Filostrat nije htio ni potvrditi ni demantovati navode britanskog zatvorenika Shakera Aamera, koji je prošle sedmice rekao da zatvorenici Guantanama ponovo štrajkuju glađu, te da sada protestuje 29 zatvorenika, od kojih 19 hrane silom.

Aamer je iznio navode tokom telefonskog razgovora sa svojim advokatom Cliveom Staffordom Smithom, direktorom britanske humanitarne organizacije Reprieve.

Smith je Al Jazeeri dao kopiju svojih bilješki nakon telefonskog razgovora s Aamerom 5. decembra.

Prema posljednjim zvanično objavljenim podacima, 2. decembra je 15 zatvorenika štrajkovalo glađu i sviju su čuvari hranili silom.

“Nećemo voditi ovu ustanovu preko medija”, rekao je Filostrat. “Nismo tu da išta krijemo. Na kraju krajeva cifre, kakve god da su, izaći će na vidjelo ili neće, ali mi nećemo davati saopštenja.”

Tokom posjete glavnim pritvorskim jedinicama u utorak, ekipa Al Jazeere vidjela je zajedničku prostoriju u Kampu 6, gdje su petorica zatvorenika razgovarala, gledala televiziju i sporo jela hranu koja im je servirana ranije tog dana.

“U Šestici nema zatvorenika koji štrajkuju glađu”, rekao je narednik James Boudreau, čuvar zadužen za taj dio ustanove.

Premještanje u Kamp 5

Boudreau je potvrdio kako su neki zatvorenici u posljednjih nekoliko sedmica objavili da će štrajkovati glađu, te su premješteni u Kamp 5, u kojem borave problematični zatvorenici izolovani u samicama.

Zatvorenici ne smiju ostati u Kampu 6 ako odbijaju hranu.

“Kad ne dobiju baš ono što traže, kad to traže, najave da će stupiti u štrajk glađu”, rekao je Boudreau. “Međutim, ne radi se o velikim brojevima. Nisam primijetio nikakav porast.”

Aamer, koji čvrstu hranu nije jeo tri sedmice, rekao je Stafford Smithu da je prošle sedmice “pet novih štrajkača” premješteno u Kamp 5.

Dok nije htio govoriti o broju zatvorenika koji trenutno štrajkuju glađu, Filostrat je potvrdio da desetak zatvorenika često odbija da jede.

“To se vjerovatno neće promijeniti. Nastavit će nalaziti načina da privlače pažnju, a mi ćemo nastaviti da ih nadziremo”, kazao je on.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Američki predsjednik Barack Obama imenovao je novog izaslanika koji treba pronaći način da se zatvori vojni zatvor Guantanamo. No, u Americi se još vodi debata o tome je li Guantanamo neophodan za nacionalnu sigurnost. 

Published On 09 Oct 2013
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO