Dogovoren novi budžet SAD-a

Deficit bi u naredne dvije godine bio smanjen za 23 milijarde dolara bez podizanja poreza (AP)
Deficit bi u naredne dvije godine bio smanjen za 23 milijarde dolara bez podizanja poreza (AP)

Demokrate i republikanci u Kongresu SAD-a dogovorili su dvogodišnji budžetski plan, prema kojem bi u narednom periodu bile izbjegnute situacije kao prilikom jesenjeg uskraćivanja finansiranja federalne Vlade i mogućeg sprečavanja podizanja limita za zaduživanje.

Prema dogovoru predstavnika dvije partije u kongresnom Odboru za budžet, deficit bi u naredne dvije godine bio smanjen za 23 milijarde dolara bez podizanja poreza.

Budžet SAD-a bi naredne godine iznosio 1,012 triliona dolara, a 2015. godine 1,104 triliona dolara.

Dogovor je pozdravio i američki predsjednik Barack Obama, rekavši da on ne obuhvata sve što bi želio, ali ni sve što bi republikanci htjeli.

Suština kompromisa

“To je suština kompromisa i to je ono što građani Amerike očekuju od Washingtona”, istakao je Obama.

Početkom oktobra SAD je pogodila budžetska kriza, pošto republikanci nisu željeli pristati da se odvajaju sredstva za novi Zakon o zdravstvenom osiguranju.

Poslije 17 dana došlo se do privremenog dogovora, koji ističe 15. januara 2014. godine.

Očekuje se da novim dogovorom, koji je obznanjen, bude izbjegnuta nova januarska budžetska kriza.

Izvor: Agencije


Povezane

Ukoliko se Kongres ne dogovori o podizanju praga zaduživanja, uskoro bi na neplanirani odmor moglo otići još Vladinih radnika.

03 Oct 2013

Drugi dan nakon djelomičnog zatvaranja vladinih institucija zakonodavci u američkom Kongresu nisu ništa bliže rješavanju krize. Republikanci su predložili privremenu rezoluciju kojom bi se budžetska sredstva za federalne aktivnosti mogla koristiti još sedam dana, a vrijeme iskoristilo za pregovore. Prijedlog koji je podržalo i njihovo konzervativno krilo Čajanka, demokrate su odbile.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO