SAD traži oslobađanje nobelovca Xiaoboa

Liu Xiabo je priveden 2008, a 2009. godine je osuđen za subverzivne aktivnosti (AP)

Sjedinjene Američke Države su povodom pete godišnjice pritvaranja kineskog disidenta i nobelovca za mir Liua Xiaoboa tražile njegovo oslobađanje i okončanje kućnog pritvora za njegovu suprugu.

Američki državni sekretar John Kerry izjavio je da je Washnigton veoma zabrinut zbog ophođenja prema ovom paru i drugim kritičarima Vlade koji se nalaze u zatvoru, prenosi AP.

SAD će nastaviti razgovarati s Kinom o poštovanju vladavine zakona, ljudskih prava, slobode vjeroispovijesti i demokratskih principa, poručio je Kerry u saopćenju.

Zahtjev nobelovaca

Liu Xiabo je priveden 2008, a 2009. godine je osuđen za subverzivne aktivnosti na 11 godina zatvora zbog toga što je s drugim intelektualcima i kineskim aktivistima za građanska prava potpisao manifest poznat kao Povelja 08, koji poziva na političke reforme i demokratizaciju.

Nobelovu nagradu za mir je dobio 2010. godine, što je razgnjevilo kineske vlasti.

Više od 100 dobitnika Nobelove nagrade u različitim disciplinama je početkom decembra uputilo pismo novom kineskom lideru Xi Jinpingu, u kojem, također, traže oslobađanje Liua Xiaoboa.

Ukupno 134 potpisnika ovog pisma izrazila su nadu da će nova ekipa na vlasti u Kini donijeti “konkretne odluke kako bi se poštovala osnovna ljudska prava svih kineskih građana”.

Izvor: Agencije