Putin želi više vojske na Arktiku

Kanadske vlasti namjeravaju proširiti zahtjev za priznavanje suvereniteta nad morskim dnom na Arktiku, u koji bi uključile i Sjeverni pol (AP)

Ruski predsednik Vladimir Putin naredio je ruskoj vojsci da pojača svoje prisustvo na Arktiku, nakon što je Kanada saopćila da namjerava da zatraži priznavanje suvereniteta nad Sjevernim polom i okolnim vodama.

“Zahtijevam da se pokloni posebna pažnja raspoređivanju vojnih infrastruktura i jedinica na Arktiku”, kazao je Putin na sjednici u ministarstvu odbrane koju je prenosila državna televizija.

“Rusija sve više investira u ovoj regiji budućnosti i treba tu da raspolaže svim polugama kako bi osigurala sigurnost i zaštitila svoje nacionalne interese”, dodao je predsjednik, prenosi Fena.

On je kazao da se radi na puštanju u pogon vojnog aerodroma u Tiksiju, polarnoj zoni na sjeveru Jakutije (istočni Sibir) i na izvođenju radova na aerodromu u Severomorsku, na Barencovom moru na sjeverozapadu Rusije.

Priznavanje suvereniteta

Kanadske vlasti saopćile su da namjeravaju proširiti zahtjev za priznavanje suvereniteta nad morskim dnom na Arktiku, u koji bi uključile i Sjeverni pol.

Kanadski ministar vanjskih poslova John Baird rekao je kako je Vlada od stručnjaka tražila da preispitaju mogućnosti da se kontinentalnom dijelu Kanade pripoje Arktik i Sjeverni pol, koji trenutno nisu pod suverenitetom nijedne države i da će njihova procjena biti proslijeđena Ujedinjenim narodnima, prenosi Tanjug.

Pitanje suvereniteta nad arktičkim arhipelagom i okolnim vodama bilo je jedna od ključnih tačaka tri kampanje kanadskog premijera Stephenaa Harpera na izborima od 2006. godine, prenio je AFP.

Kanadske vlasti već su poslale Ujedinjenim narodima nacrt zahtjeva o priznanju teritorijalnog suvereniteta nad morskim dnom na Arktiku, na kojem se nalaze bogate zalihe prirodnog gasa i nafte, zbog čega su za njega zainteresirane i Rusija i Sjedinjene Američke Države.

Izvor: Agencije