Prvi supermarket za siromašne u Britaniji

U Velikoj Britaniji otvoren je prvi supermarket namijenjen najsiromašnijim kupcima. Iz tzv. socijalnog supermarketa tvrde kako je najjefiniji u toj zemlji, jer je hrana 70 posto jeftinija nego u drugim prodavaonicama. Ovaj model već se dokazao kao uspješan u Španiji i Grčkoj.

S mjerama štednje uveliko na snazi, stanovnici sela Goldthorpe, na sjeveru Engleske, postaju znatno siromašniji. No, ovaj supermarket trebao bi pomoći najugroženijima, koji su do sada ovisili o milostinji i javnim kuhinjama.

Pet stotina stanovnika dobilo je ekskluzivno članstvo i kartice za prodavaonicu.

“Ovaj supermarket je socijalna kompanija, a od nje najveću korist imaju oni koji su u najtežoj situaciji kad je riječ o hrani”, kaže poduzetnica Sarah Dunwell.

Sva roba dolazi iz velikih trgovačkih lanaca. Hrana je ispravna za konzumaciju, ali zbog problema, poput oštećene ambalaže ili krive deklaracije, skinuta je sa polica velikih trgovačkih lanaca. No, socijalni supermarket ima i drugi cilj. Osim jeftine hrane, težnja je da se ljudi ponovno integriraju u društvo.

Jedan od pet Britanaca siromašan

“Dva puta sam kupovala ovdje od kako se trgovina otvorila. To je od velike pomoći, jer lokalno stanovništvo nema mnogo novca, tako da je lakše prehraniti porodicu”, kaže korisnica prodavaonice Anita Miller.

Skoro 1.000 ovakvih marketa otvoreno je diljem Španije i Grčke tokom recesije, a 20 novih planirano je iduće godine u Velikoj Britaniji. Nigel Green će, također, imati koristi od novih marketa. Sa rastom cijena trenutno se nosi tako što uzgaja vlastitu hranu.

“Cijene u supermarketima su zaista previsoke. Zaista jesu. Ali, šta ćete? Morate kupovati”, kaže Nigel.

Poput mnogih, Nigel je ove zime prisiljen birati između hrane i grijanja.

“U prosjeku sedmično trošimo blizu 18 eura na struju i isto toliko na plin. Morate birati šta želite, šta su vam prioriteti”, objašnjava Nigel.

Velika Britanija je šesta ekonomija po veličini u svijetu. No, jedan od pet njenih stanovnika živi ispod praga siromaštva. Teška vremena zahtijevaju kreativna rješenja.

Izvor: Al Jazeera i agencije