Jordan blizu mjesta u Vijeću sigurnosti UN-a

Jordanski ambasador u UN-u, princ Zeid al-Hussein, otputovao u Aman, kako bi sa državnim vrhom razgovarao o novoj ulozi Jordana (EPA)

Jordan se sprema zamijeniti Saudijsku Arabiju u Vijeću sigurnosti i njegov mandat će trajati dvije godine, počevši od januara, kazao je, nakon saudijskog odbijanja mjesta nekoliko sati nakon što su izabrani, jedan diplomata UN-a.

Diplomata, koji je govorio za agenciju AP pod uvjetom anonimnosti, jer je riječ o privatno napravljenom dogovoru, kazao je kako je jordanski ambasador u UN-u, princ Zeid al-Hussein, otputovao u Aman u četvrtak navečer, kako bi sa državnim vrhom razgovarao o novoj ulozi Jordana u najmoćnijem tijelu UN-a.

Početkom sedmice Jordan je povukao kandidaturu za mjesto u Vijeću za ljudska prava UN-a, čime je ostao otvoren put Saudijskoj Arabiji da bude izabrana kao jedini kandidat na izborima narednog utorka.

Generalna skupština UN-a, koja je 17. oktobra glasala da Saudijska Arabija zauzme mjesto tradicionalno rezervirano za arapsku naciju u Vijeću, treba formalno odobriti postavljanje Jordana kao zamjene.

Pošto je Jordan skoro sigurno jedini kandidat, njegov izbor je veoma izvjestan.

Kritike zbog kriza

Ministar vanjskih poslova Saudijske Arabije iznenadio je diplomatski svijet objavom, manje od 24 sata nakon što je izabran, da odbija mjesto u Vijeću sigurnosti.

Saudijci su žestoko kritizirali neuspjehe Vijeća sigurnosti da okonča spor između Palestine i Izraela, kao i rat u Siriji, te da naprave konferenciju kojom bi Bliski istok postao zona bez oružja za masovno uništavanje.

Meta kritika je, uglavnom, bio dugogodišnji saveznik Saudijske Arabije – Sjedinjene Američke Države.

Naftaški div i svjetske sile su u zavadi zbog nekoliko problema na Bliskom istoku, uključujući način na koji se Washington nosi sa regionalnim krizama, naročito u Egiptu i u Siriji.

Izvor: Agencije