Eksperti: Upitan zaključak ruskih naučnika o Arafatu

Al Jazeera je došla u posjed zaključka studije ruskih naučnika o smrti Yassera Arafata na 15 stranica.

Dok su švicarski naučnici pronašli velike količine polonija u Arafatovoj karlici i rebrima, ruski tim istražitelja tvrdi da su rezultati neuvjerljivi.

Ruski naučnici tvrde kako nije dokazano da je uzrok Arafatove smrti bila velika količina polonija.

Ruski tim za ekshumaciju dobio je 20 uzoraka Arafatovih posmrtnih ostataka, jednako koliko i švicarski i francuski timovi. Međutim, čini se da su moskovski naučnici od toga dobili samo četiri uzorka za testiranje, dva iz lobanje i dva iz kostiju ekstremiteta.

‘Neobičan izvor’

Dr. Francois Bochud, direktor švicarskog Instituta za radijacijsku fiziku, u intervjuu sa Al Jazeerinim Davidom Poortom kazao je da je neobično testirati lobanju za prisustvo polonija.

Dave Barclay, iskusni forenzičar i istražitelj, rekao je za Al Jazeeru da je “izbor dijelova kostiju za testiranje vrlo neobičan i da su količine do kojih su došli 10 do 20 posto manje nego što bi se očekivalo od bilo koga drugog u svijetu”.

“Mislim da su rezultati besmisleni”, rekao je on.

U ruskom izvještaju o ekshumaciji zaključeno je da su “samo u jednom od četiri dostavljena fragmenta”, dijelu lobanje, pronađeni tragovi radioaktivnog materijala.

Osim što su dobili nepotpune uzorke kostiju, izgleda da je rusko Ministarstvo vanjskih poslova, također, ograničilo naučnike u predstavljanju izvještaja.

“Laboratorijsko osoblje tvrdi da su dobili jasne upute iz Ministarstva vanjskih poslova o tome kako bi trebao izgledati konačni izvještaj, rekao je Al Jazeeri izvor koji je otkrio detalje izvještaja.

“Njima je bilo sumnjivo što im traže da ispune određenu tabelu i odgovore na određena pitanja Ministarstva vanjskih poslova. Naime, da provedu inferiornu studiju.”

Izvor je dodao da je “cilj Rusije bio da ispuni zahtjev Palestinske uprave, da ne uvrijedi Izrael ponudom da pomogne Palestinskoj upravi i da ne stvori novo žarište na Bliskom istoku”.

“Stoga, ovdje je bio cilj da se izvede zaključak bez zaključka”, kazao je on.

Palestinci: Arafat je otrovan

Palestinski istražitelji su, također u petak, kazali kako su uvjereni da je bivši palestinski vođa Yasser Arafat preminuo od posljedica trovanja, citirajući švicarske i ruske izvještaje.

Članovi Palestinske istražne komisije o Arafatovoj smrti su na konferenciji za novinare u Ramallahu, također, prihvatili zaključke švicarskih naučnika.

Arafatovo tijelo je ekshumirano u novembru prošle godine, osam godina poslije njegove smrti u francuskoj vojnoj bolnici, a nakon što su švicarski naučnici, u istrazi koju je pokrenula Al Jazeera, pronašli velike količine polonija u mrljama Arafatove krvi i urina, koje su pronađene na njegovoj odjeći.

Palestinska uprava pozdravila je švicarsku istragu, te zatražila nezavisnu istragu Rusije.

Izvor: Al Jazeera