Cijepljenjem zaustaviti dječju paralizu

Dječja paraliza ili polio prenosi se kontaminiranom hranom ili vodom, a nedavno je potvrđena epidemija među djecom u Siriji (EPA)
Dječja paraliza ili polio prenosi se kontaminiranom hranom ili vodom, a nedavno je potvrđena epidemija među djecom u Siriji (EPA)

Više od 20 milijuna djece u Siriji i susjednim zemljama bit će cijepljeno protiv dječje paralize kako bi se pokušalo zaustaviti širenje te zarazne bolesti nakon njene ponovne pojave nakon 14 godina, priopćile su agencije Ujedinjenih naroda u petak.

Masovno cijepljenje protiv dječje paralize, koja se može brzo proširiti među djecom, već se provodi na Bliskom istoku nakon što je regija prije tjedan dana proglasila izvanredno stanje zbog te bolesti, izvijestili su Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i UNICEF.

Plan da se cijepi 20 milijuna djece u sedam zemalja i teritorija najveći je ikad projekt imunizacije na Bliskom istoku.

„Pojava dječje paralize u Siriji nije samo tragedija za djecu, to je žurna uzbuna i važna prilika da se dođe do sve nedovoljno imunizirane djece gdje god ona bila“, rekao je u izjavi Peter Crowley, nadležan u UNICEF-u za suzbijanje dječje paralize.

Glasnogovorica WHO-a Sona Bari je rekla da će biti potrebno šest mjeseci ponavljanih kampanja da se dođe do 22 milijuna djece.

„Bit će potreban prilično intenzivan period aktivnosti da se podigne imunitet u regiji koja je već pogođena sukobima u nekim dijelovima, ali i velikim premještanjima stanovništva“, rekla je na konferenciji za tisak u Ženevi.

Rizik za stotine tisuća djece

U prvom izbijanju bolesti u Siriji od 1999. do sada je paralizirano desetero djece i postoji rizik da bolest pogodi stotine tisuća djece u regiji, saopćio je WHO.

Stopa imunizacije u Siriji pala je s 90 posto prije sukoba na sadašnjih 68 posto.

Prvi podaci ukazuju da je virus došao iz Pakistana, no još se čekaju rezultati genetskih testova.

Dječja paraliza još je endemska bolest u Pakistanu, Nigeriji i Afganistanu.

„Nikada nećemo točno znati kako je došla u Siriju“, rekla je Bari.

WHO ističe da je cijepljenje od ključne važnosti za regiju u kojoj je u posljednjih 12 mjesci virus dječje paralize nađen u uzorcima iz kanalizacije iz Egipta, Izraela, Zapadne obale i Pojasa Gaze.

Dječja paraliza prijeti i Europi

Možda nije dovoljno protiv dječje paralize cijepiti samo sirijske izbjeglice, upozoravaju u petak njemački stručnjaci, navodeći kako bi ta bolest mogla ponovno zaraziti Europu u kojoj je desetljećima nema.

U članku u znanstvenom časopisu Lancet Nijemci kažu kako za Europu opasnost od infekcije virusom dječje paralize leži dijelom i u tipu cjepiva koji se upotrebljava u područjima koja godinama nisu zabilježila tu bolest.

Dječja paraliza ili polio prenosi se kontaminiranom hranom ili vodom, a u listopadu je potvrđena epidemija među djecom u Siriji, gdje te bolesti nije bilo 14 godina.

Polio se lako prenosi s osobe na osobu i brzo se širi među djecom, posebno u nehigijenskim uvjetima u kojima ljudi žive u Siriji i u nakrcanim izbjegličkim logorima u susjednim zemljama.

Bolest napada živčani sustav i za samo nekoliko sati može izazvati ireverzibilnu paralizu.

U članku u Lancetu Martin Eichner sa Sveučilišta u Tubingenu i Stefan Brockmann iz Regionalnog ureda za javno zdravstvo Reutlingena pišu kako većina europskih zemalja trenutno upotrebljava neaktivno cjepivo (IPV), a ne oralno, živo cjepivo (OPV).

Opasna epidemija

Iako IPV djelotvorno sprečava dječju paralizu, samo dijelom štiti od infekcije i zato je manje pouzdano ako virus aktivno cirkulira.

Stručnjaci zato preporučuju i rutinski pregled kanalizacije u područjima sa sirijskim izbjeglicama, kako bi se vidjelo ima li ondje virusa.

Benjamin Neuman, virolog s britanskoga sveučilišta u Readingu, slaže se da je nova epidemija opasna i za susjedne zemlje i šire.

„Svako novorođeno dijete u opasnosti je od dječje paralize dok se ne cijepi. Dok virus ne bude sasvim iskorijenjen, nužno je da nastavimo cijepiti djecu“, zaključuje Neuman.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO