Spor napredak u pregovorima na Cipru

Alexander Downer i čelnik ciparskih Turaka Dervis Eroglu (EPA)

Oživljavanje blokiranih ciparskih pregovora sporo napreduje, izjavio je specijalni izaslanik generalnog tajnika Ujedinjenih naroda za Cipar Alexander Downer, prenosi Reuters, ocjenjujući da za sada nema znakova pomaka unaprijed.

“Nema skoka, u pitanju je korak po korak”, rekao je bivši šef australske diplomacije.

“Svi ulažemo golem napor u zajedničku deklaraciju. Ona je vrlo važan element procesa, a generalni tajnik želi da se dva čelnika usuglase o zajedničkoj deklaraciji”, kazao je Downer, dodajući da se “rad nastavlja”.

Ban izrazio zabrinutost

Downer je u ponedjeljak doputovao na Cipar, kako bi pomogao pripremi susreta lidera dvije zajednice na tom podijeljenom sredozemnom otoku – grčke i turske.

Uoči njegovog posjeta generalni tajnik UN-a Ban Ki-moon izrazio je zabrinutost što između predsjednika Cipra Nicosa Anastasiadesa i čelnika Turaka na Cipru Dervisa Eroglua i dalje postoje razlike prema formulacijama u tekstu deklaracije, prenosi Tanjug.

Ban je izrazio nadu da će čelnici zajednica uspjeti prevladati sva neriješena pitanja tijekom Downerova posjeta od 4. do 8. studenog, čime bi se mogao odrediti datum prvog bilateralnog susreta i da se poslije 18 mjeseci zastoja bez odgode obnove pregovori.

Produžen boravak mirovnih snaga

Cipar je faktički podijeljen od 1974. godine i turske invazije, koja je uslijedila poslije prevrata na Cipru u interesu vladajuće hunte u Grčkoj.

Vijeće sigurnosti UN-a je u srpnju do 31. siječnja 2014. produžilo boravak mirovnih snaga na otoku.

Gotovo četrdesetogodišnja podijeljenost Cipra koči napore Turske u pridruživanju Europskoj uniji, prenosi Reuters.

Pregovori su ponovno zapeli o pitanjima od podjele vlasti do redefiniranja granice i pitanja imovine stotina tisuća raseljenih osoba.

Izvor: Agencije