VE upozorava Sofiju zbog ograde na granici

Bugarska žičana ograda trebala bi biti završena do kraja februara 2014. godine (EPA)

Povjerenik za ljudska prava u Vijeću Evrope Nils Muiznieks upozorio je Bugarsku zbog zatvaranja granica izgradnjom ograde, rekavši kako to nije dobra ideja.

Izgradnja ograde protiv izbjeglica ili eventualnih ilegalnih imigranata nije u skladu s bugarskim obavezama prema Evropskoj uniji, kazao je on za televiziju BNT.

“U politici prema izbjeglicama Bugarska ne smije zaboraviti svoje međunarodne obaveze i potpisane konvencije. Zemlja ne može zatvoriti granice s Turskom ili bilo kojim drugim susjedom”, rekao je Muiznieks, prenosi Anadolija.

Neefikasna rješenja

On je apelirao na bugarske vlasti da pronađu rješenja, rekavši kako su “ograde neefikasne i preskupe”.

“Ljudi će ionako naći način da ih zaobiđu i to će biti još opasnije. Umjesto toga, bilo bi pametnije iskoristiti novac za unapređenje uslova u prihvatnim centrima i integraciju policije”, kazao je.

Bugarska žičana ograda, koja bi trebala spriječiti ilegalne ulaske duž granice s Turskom, trebala bi biti završena do kraja februara 2014. godine.

Ogradi koju gradi Bugarska, osim što njome ograđuje granicu, cilj je nadgledanje izbjeglica ili osumnjičenih ilegalaca u zemlji u zatvorenim prihvatnim centrima.

Izvor: Agencije


Povezane

Bugarska se sve teže nosi sa problemom imigranata. Trenutno ih je između osam i devet hiljada, a većina 50-60 posto njih su izbjeglice iz Sirije i Afganistana. Vlast tvrdi da njihov broj posljednjih mjeseci rapidno raste. Kapaciteta više nemaju, kao ni novca. Naša ekipa posjetila je dva od ukupno sedam kampova u Bugarskoj. Izbjeglice teško […]

Published On 02 Nov 2013
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO