SAD sumnja u sirijski popis hemijskog oružja

Sirija je predala popis hemijskog oružja 27. oktobra, a do sredine novembra mora pristati na plan OPCW-a o uništavanju takvog oružja (AP)

Sjedinjene Države sa skepsom provjeravaju popis hemijskog oružja koji je predala sirijska Vlada, rekla je ambasadorica SAD-a pri UN-u, dok je drugi američki zvaničnik upozorio kako obavještajni podaci sugeriraju da bi Sirija mogla pokušati sakriti dio oružja.

Po prijedlogu Rusije i SAD-a, Sirija je u septembru, nakon napada plinom sarinom 21. augusta u Damasku u kojemu su ubijene stotine ljudi, pristala uništiti svoje hemijsko oružje do sredine 2014, čime je izbjegla raketne napade snaga SAD-a.

Sirija je predala dug popis svog hemijskog oružja 27. oktobra, a do sredine novembra mora pristati na plan Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCW), koji detaljno određuje kako i gdje unitštiti takvo oružje.

“Još provjeravamo taj dokument. Očito da smo skeptični nakon godina odnosa s tim režimom i, naravno, mnogo prekršenih obećanja u kontekstu sadašnjeg rata”, rekla je ambasadorica SAD-a pri UN-u Samantha Power.

‘Držati Vladu pod pritiskom’

Ona je rekla da je Vlada sirijskog predsjednika Bashara al-Assada do sada sarađivala sa zajedničkom misijom UN-a i OPCW-a, koja je izvršile inspekcije 21 od 23 lokacije na kojima se u Siriji nalazi hemijsko oružje. Slanje inspektora na preostale dvije lokacije bilo je previše opasno.

“Sigurno ćemo se oglasiti ako uočimo nepoštivanje ili znatnije razlike u odnosu na deklarirano oružje”, rekla je Power novinarima, nakon što je Vijeće sigurnosti izviješteno o zajedničkoj misiji OPCW-a i UN-a.

Drugi zvaničnik SAD-a odvojeno je, pod uvjetom da ostane neimenovan, za agenciju Reuters rekao kako obavještajni podaci pružaju “naznake da je moguće da Sirijci namjeravaju zadržati dio njihovih zaliha”.

Zvaničnik je rekao kako je važno da međunarodna zajednica drži sirijsku Vladu pod pritiskom, kako bi osigurali da se sirijsko hemijsko oružje uništi.

“Takav razvoj ne iznenađuje. U ovom trenutku to ne minira diplomatski proces”, rekao je on.

Izvor: Agencije