SAD spreman ublažiti sankcije Iranu

U Ženevi će 7. i 8. novembra biti održana nova runda pregovora s Teheranom (EPA)

Washington je voljan ponuditi izvjesna ublažavanja nametnutih sankcija Iranu, pod uvjetom da se Teheran saglasi ove sedmice da preduzme “prvi korak” u obustavljanju unapređenja svog nuklearnog programa, izjavio je neimenovani američki diplomata.

Govoreći dan uoči novih pregovora svjetskih sila s Iranom u Ženevi, on je u srijedu kazao novinarima da postoji “ključni zaokret” i da je Teheran izgleda ozbiljan kada su u pitanju pregovori, prenio je AFP.

“Ono što sada tražimo je prva faza, prvi korak” Irana, a zauzvrat Washington je spreman načiniti korak ka ublažavanju ekonomskih sankcija koje su nanijele velike štete Iranu, rekao je neimenovani američki diplomata.

Nova runda pregovora

U Ženevi će 7. i 8. novembra biti održana nova runda pregovora pet zemalja stalnih članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda (Rusija, SAD, Kina, Velika Britanija, Francuska) i Njemačke s predstavnicima Teherana.

SAD, Izrael i nekoliko zapadnih zemalja optužuju Iran da pokušava napraviti nuklearno oružje pod maskom programa za civilnu upotrebu atomske energije, podsjeća agencija Tanjug.

Teheran te optužbe odbacuje, tvrdeći da je nuklearni program namijenjen isključivo na zadovoljavanje potreba u električnoj energiji.

Predstojeći razgovori predstavljat će drugu rundu pregovora na ovom nivou o iranskom nuklearnom programu, od kada je za predsjednika te zemlje izabran Hassan Rouhani, koga svijet smatra umjerenim političarom.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO