Otkazi u britanskoj industriji odbrane

Brodogradilište u Portsmouthu, koje postoji već 500 godina, bit će zatvoreno do kraja 2015. godine (AP)

Britanska nacionalna kompanija iz oblasti odbrane BAE Systems smanjit će broj zaposlenih za skoro 1.800, uključujući gašenje brodogradilišta u Portsmouthu, koje postoji već pet stotina godina, prenijeli su britanski mediji.

Brodogradilište će biti zatvoreno do kraja 2015. godine. Ukupno 935 otkaza bit će uručeno u Portsmouthu, a 835 u Glasgowu, što je daleko više nego što se očekivalo, prenosi Srna.

Ovom mjerom neće biti obuhvaćeno 2.900 radnika BAE-a iz službi za održavanje i popravku brodova britanske ratne mornarice u bazi u Portsmouthu, prenio je Guardian na svojoj internetskoj stranici.

Restrukturiranja industrije

Očekuje se da će Ministarstvo odbrane preuzeti na sebe višemilionske troškove restrukturiranja industrije odbrane.

Lokalni zvaničnici usprotivili su se odluci o zatvaranju brodogradilišta.

“Portsmouth je posljednje mjesto u Engleskoj koje može praviti savremene ratne brodove za Kraljevsku mornaricu. Veoma me brine šta će ostati od Velike Britanije bez sposobnosti da gradi savremne ratne brodove ako se brodogradilište ugasi, uz potencijalno izglasavanje nezavisnosti Škotske”, izjavio je predsjednik Gradskog savjeta Gerald Vernon-Jackson.

On je dodao da će Velika Britanija, ako se to desi, morati kupovati brodove od Francuske ili Njemačke.

Druga opcija je da se potroši veliki novac na ponovno zapošljavanje i obučavanje ljudi u Portsmouthu.

Izvor: Agencije


Povezane

Broj zaposlenih u finansijskom centru Velike Britanije i Evrope past će na najniži nivo još od početka devedesetih godina prošlog vijeka.

Published On 06 Nov 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO