Mursi: Vratit ćemo se, kao što smo i prije

Egipatske vlasti, koje podržava vojska, oformile su komitet za utvrđivanje imovine Muslimanske braće (EPA)

“Svi se trebaju potruditi da se zemlji vrati legitimnost. Vratit ćemo se, kao što je to bilo i ranije”, izjavio je svrgnuti egipatski predsjednik Muhamed Mursi, prenosi Anadolija.

Povjerljivi izvor je novinaru Anadolije otkrio da se Mursi privremeno nalazi u zatvoru Burj al-Arab, da razgovara sa svojim doktorima, da ima određene zahtjeve u zatvoru, da je dobro raspoložen i da nema zdravstvenih problema.

Izvor je prenio Mursijeve riječi: “Ja sam legitimni predsjednik Egipta i svi se trebaju potruditi da se vrati legitimnost koja je oduzeta vojnim udara.”

Svrgnuti egipatski predsjednik je, prema izvoru Anadolije, ustvrdio da Muslimanska braća nemaju veze s nasiljem i eksplozijama i da ne ubijaju.

“Ministar unutrašnjih poslova Ibrahim i oni pod njegovom komandom radili su te stvari kako bi zaplašili narod. To je bio dio plana da se izvrši udar na vlasti. Ali, mi ćemo se vratiti, kao što je to bilo i prije”, navodi izvor Mursijeve riječi.

Nastavak protesta

Nacionalni pokret protiv vojnog udara u Egiptu je širom zemlje ponovo je u srijedu organizirao brojne protestne skupove podrške svrgnutom predsjedniku Mursiju pod nazivom “Svijet pozdravlja uspravni stav predsjednika”.

Protesti se održavaju u Kairu, Gizi, Beni Sweifu, Faiyumu, Ismailiji i Aleksandriji, javlja agencija Anadolija.

Demonstranti, pored poruka podrške Mursiju, uzvikuju i slogane protiv vojnog vrha i privremene vojne vlasti u zemlji, s ministrom odbrane Abdul Fattahom al-Sisijem na čelu.

I studenti egipatskog univerziteta Al-Azhar u srijedu su nastavili proteste protiv privremenih vlasti u zemlji.

Potvrđena presuda

Egipatski sud potvrdio je presudu o zabrani rada Muslimanske braće i naredio zapljenu imovine ovog pokreta.

Muslimanska braća, najstarija i najutjecajnija grupa u Egiptu, dobila je zabranu rada u septembru, nakon što je vojska zbacila sa vlasti predsjednika Mursija poslije masovnih protesta protiv njegove vlasti 3. jula.

Osama el-Helw, advokat Muslimanske braće, kazao je kako će se grupa žaliti na presudu.

Vijest o presudi objavila je državna agencija MENA.

Prema prvobitnoj presudi od 23. septembra, naređena je zapljena imovine Muslimanske braće dok krivični sudovi ne donesu presude na tekućim procesima protiv lidera i članova grupe.

Dodatno otežanje situacije

Egipatske vlasti, koje podržava vojska, oformile su komitet za utvrđivanje imovine Muslimanske braće, ali nisu pokrenule akcije protiv finansija pokreta, jer čekaju konačnu presudu.

“Razgovarali smo s dobrotvornim udruženjima koja su povezana s pokretom i koja navode da su se stvari za njih veoma zakomplicirale u proteklih nekoliko mjeseci, a da su donacije u potpunosti prestale dolaziti. No, sada će se situacija dodatno otežati za Muslimansku braću, kako za njihovo finansijsko, tako i za političko djelovanje”, javio je iz Kaira novinar Al Jazeere Rory Challands.

Mnogi od lidera i saveznika Muslimanske braće – uključujući Mohameda el-Beltagyja, Essama el-Eriana i Mursija – suočeni su s optužbama povezanim za sukobe od prošlog decembra ispred predsjedničke palate, kada je najmanje 10 osoba poginulo.

Izvor: Al Jazeera i agencije