Lieberman oslobođen optužbi za pronevjeru

Glavni tužioc se može žaliti na oslobađajuću presudu (Reuters)

Bivši izraelski ministar vanjskih poslova Avigdor Lieberman, optužen za pronevjeru, oslobođen je na sudu u Jeruzalemu, objavio je javni radio, a premijer Benjamin Netanyahu najavio je da će se Lieberman vratiti u Vladu.

“Čestitam vam na jednoglasnoj odluci o oslobađanju optužbe i veselim se vašem povratku u Vladu kako bismo mogli nastaviti zajedno raditi za dobro naroda Izraela”, rekao je Netanyahu.

On nije rekao koje će mjesto u Vladi preuzeti Lieberman, ali je u posljednjih 11 mjeseci, do završetka suđenja, za njega čuvao mjesto ministra vanjskih poslova.

Moguća žalba

Pravosudni savjetnik Vlade Yehouda Weinstein, koji ima ulogu glavnog tužioca, može se žaliti na oslobađajuću presudu.

No, po sudskom komentatoru javnog radija, Lieberman može “preuzeti funkcije ministra vanjskih poslova već danas”.

Lieberman je optužen da je imenovao izraelskog ambasadora u Bjelorusiji Zeeva Ben Arieha na mjesto ambasadora u Latviji u zamjenu za povjerljive policijske informacije o istrazi pokrenutoj protiv njega.

Izvor: Agencije


Povezane

U Jerusalemu je održano prvo ročište u slučaju protiv bivšeg ministra inostranih poslova Avigdora Liebermana. Osumnjičen je da je bivšem izraelskom ambasadoru u Bjelorusiji omogućio napredovanje u karijeri u zamjenu za informacije. 

Published On 17 Feb 2013

Prema optužnici Lieberman je 2009. imenovao ambasadora Letonije u zamjenu za povjerljive informacije o istrazi protiv njega.

Published On 30 Dec 2012

Vođa nacionalističke partije Izrael naš dom ostaje na listi kandidata koji se nadmeću zajedno s Netanyahuovim Likudom na izborima 22. januara.

Published On 16 Dec 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO