Grčka: Novi opći štrajk protiv mjera štednje

Grčki sindikati pokrenuli su u srijedu novi 24-satni opći štrajk protiv mjera štednje koje je nametnula „Trojka“ međunarodnih donatora, a čiji se predstavnici nalaze u Ateni gdje pregledavaju račune te zemlje.

Četvrti opći štrajk od početka godine sindikata privatnog i javnog sektora osjetio se prvenstveno tijekom jutra na pomorskoj povezanosti između kontinentalne Grčke i otoka, jer su pomorci raznih kompanija u sektoru bili većinom u štrajku.

Trosatni prekid rada na početku i na kraju dana predviđa se na autobusnim mrežama i prometu trolejbusa u glavnom gradu, dok bi se najposjećenije turističko odredište u zemlji –  Akropola, trebalo zatvoriti dva sata ranije.

Gužve u prometu

Velike prometne gužve formirale su se tijekom jutra u Ateni zbog djelomičnog funkcioniranja javnog prometa.

Središte grada trebalo bi biti zatvoreno za promet zbog nekoliko predviđenih prosvjeda sindikata privatnog sektora GSEE, javnog sektora ADEDY i sindikata PAME, bliskog Komunističkoj stranci, no kišno vrijeme moglo bi poremetiti odvijanje prosvjeda.

Atenska podzemna željeznica, kao često u dane štrajka, funkcionirala je normalno kako bi olakšala kretanje prosvjednika.

Štrajk je pokrenut dan nakon što su predstavnici „Trojke“ – Europske komisije, Europske središnje banke i MMF-a – u Ateni počeli reviziju rezultata programa štednje.

Štrajku će se pridružiti i nastavnici, liječnici i zaposlenici lokalnih uprava.

Izvor: Agencije


Povezane

Dogovorom, koji je uslov za novčanu pomoć, obuhvaćena su pitanja poput smanjenja broja zaposlenih u javnom sektoru.

Published On 08 Jul 2013
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO