EU nenamjenski potrošila milijarde eura

Ruralni razvoj, zaštita okoliša, ribarstvo i zdravlje imaju i dalje najviši postotak nepravilnosti potrošnje (Reuters)

Evropska unija nenamjenski je potrošila gotovo sedam milijarda eura iz svog prošlogodišnjeg budžeta vrijednog 138,6 milijarda eura, po izvještaju Evropskog revizorskog suda, koje prenosi Financial Times.

Prema procjeni Revizorskog suda, prošle godine nenamjenski je potrošeno 4,8 posto budžetskih sredstava, prema 3,9 posto 2011. godine.

Nepravilnosti se povećavaju već treću godinu zaredom, ističu revizori, prenosi Hina.

“To je važno zbog pritiska na nacionalne budžete širom EU-a”, rekao je novinarima predsjednik suda Vitor Caldeira.

Budući da su nacionalni budžeti zbog krize prisiljeni rezati potrošnju, zahtjevi za novcem EU-a nastavili su se povećavati, prema izvještaju.

Nepravilnosti se kreću od podrške isplaćene “pašnjacima”, koji su, zapravo, bili dio šume, do cesta koje su bile sagrađene ne vodeći računa o prometnim potrebama.

Velike nepravilnosti

Ruralni razvoj, zaštita okoliša, ribarstvo i zdravlje imaju i dalje najviši postotak nepravilnosti od 7,9 posto, prema 7,7 posto 2011. godine.

Slijede regionalna politika, energetika i promet sa 6,8 posto.

Najveći porast nepravilnosti utvrđen je u sektoru poljoprivrede, sa 2,9 posto 2011. na 3,8 posto 2012. godine.

Glasnogovornica Evropske komisije Emer Traynor istaknula je da su nepravilnosti, unatoč povećanju, zadnjih godina “dosljedno ispod pet posto”, dok su u prethodnom sedmogodišnjem budžetskom razdoblju bile dvoznamenkaste.

Prigovorila je također što sud nije u obzir uzeo “finansijske korekcije”, mjere koje EK poduzima da ispravi nepravilnosti, ponekad u istoj godini.

“Nepravilnosti se događaju kada milione eura troše milioni korisnika. Važno je ono što se čini kada ih se otkrije”, kazala je.

Izvor: Agencije


Povezane

Glavni problem u Evropskoj uniji je u nepoštovanju principa podjele vlasti, jednom od osnovnih stubova demokratije, smatra predsjednik EP-a.

Published On 06 Mar 2013
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO