Dan privrženosti i ljubavi Hugu Chavezu

Chavez je umro u martu, nakon više mjeseci liječenja na Kubi (EPA)

Venecuelanski predsjednik Nicolas Maduro, u nastojanju da u javnosti prisutnim održi lik i djelo bivšeg socijalističkog vođe, proglasio je 8. decembar danom „privrženosti i ljubavi“ umrlom lideru Hugu Chavezu.

Venecuela će „Dan privrženosti i ljubavi vrhovnom komandantu Hugu Chavezu i domovini” slaviti svake godine, počevši od sljedećeg 8. decembra, na godišnjicu posljednjeg Chavezovog govora naciji prije nego što je umro od raka.

„On je preobrazio Venecuelu, koja je 20 godina bila utonula u mrak kapitalizma i pomogao rođenje domovine pune nade“, stoji u ukazu koji je u utorak objavio službeni list.

Emotivna povezanost

Dan praznika se podudara s ovogodišnjim izborima za gradonačelnike, koji će biti ključan ispit Madurovog utjecaja u provincijama.

Chavez je, iako se borio s rakom, prošlog oktobra pobijedio na predsjedničkim izborima, zahvaljujući snažnoj emotivnoj povezanosti sa siromašnim Veneceulancima i godinama velikodušnih programa socijalne pomoći, finansiranim prihodima od izvoza nafte.

Chavez je umro u martu, nakon više mjeseci liječenja na Kubi.

Izvor: Agencije


Povezane

Pred biralištima u Caracasu formiraju se redovi, a grupe tzv. chavista okupljaju se, sigurne u pobjedu, u svečanoj atmosferi uz zvuke truba.

Published On 13 Apr 2013
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO