Bill de Blasio novi gradonačelnik New Yorka

Građani New Yorka, željni promjene, izabrali su na izborima u utorak većinom glasova demokratu Billa de Blasia za novog gradonačelnika, kako bi okrenuli novu stranicu, nakon što je grad posljednjih 12 godina vodio milijarder Michael Bloomberg.

De Blasio (52), Amerikanac italijanskog porijekla oženjen za Afroamerikanku, nadvisio je svojeg republikanskog suparnika Joea Lhotu s više od 70 posto glasova prema još djelimičnim rezultatima.

„Njujorčani su zahtijevali glasno i odlučno novu upravu grada, ujedinjeni u ideji da nijedan Njujorčanin ne smije biti ostavljen po strani“, kazao je De Blasio u utorak navečer pred svojim oduševljenim pristalicama, u pratnji supruge i dvoje djece, koje je stavio u centar svoje kampanje.

„Boriti se s nejednakostima nije lako, nikada nije bilo. Problemi neće biti riješeni u jedan dan, ali nikada se neću prestati boriti.“

Ranije tokom dana, nakon što je glasao u svojoj četvrti Park Slope u Brooklynu, De Blasio, koji je prema svim anketama bio favorit, već je spomenuo „brojne Njujorčane koji se bore da spoje kraj s krajem“.

Žestoka kampanja

Ponovio je svoju odlučnost „udaljavanja od politike iz doba Bloomberga“, koja je doprinijela porastu nejednakosti.

Tokom Bloombergovih godina New York je postao znatno sigurniji, s rekordnih 52 miliona turista prošle godine.

Birači, od kojih brojni pozdravljaju rezultate Bloomberga, glasali su bez žara, nakon žestoke kampanje u kojoj se tek kasnije probio De Blasio, bivši pravobranitelj i općinski savjetnik za Brooklyn, te nekadašnji menadžer u kampanji Hillary Clinton za Senat 2000. godine.

Tokom kampanje je isticao svoju višerasnu porodicu, suprugu Chirlane McCray, pjesnikinju, nekada veoma aktivnu lezbijsku aktivistkinju i njihovo dvoje djece Dantea (16) i Chiaru (18), „modernu porodicu“ koja simbolizira višerasni megalopolis s 33,3 posto bijelaca, 25,5 posto crnaca, 28,6 posto Hispanoamerikanaca i 12,7 posto Azijata.

New York, najveći grad u SAD-u sa 8,3 miliona stanovnika, ima šest puta više demokratskih nego republikanskih birača, ali nije izabrao demokratskog gradonačelnika od 1989. godine.

Novi gradonačelnici i guverneri

Nije to bio jedini američki grad koji je glasao u utorak – Boston, Seattle, Detroit i Atlanta su, također, birali svog gradonačelnika.

U vrlo demokratskom New Jerseyju republikanac Chris Christie, snažna ličnost koja će biti nezaobilazna u perspektivi predsjedničkih izbora 2016. godine, lako je osvojio drugi mandat guvernera.

Virginia je, također, izabrala novog guvernera, na izborima koje je tijesno osvojio demokrat Terry McAuliffe, veliki prijatelj porodice Clinton, koji će naslijediti republikanca.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO