Barroso: Njemačka može činiti više za druge

Zadnjih mjeseci Njemačka je radila u vlastitom interesu, ali to nije problem dok se to može pomiriti s EU-om u cjelini, rekao je Barroso (EPA)

Predsjednik Europske komisije (EK) Jose Manuel Barroso ocijenio je da bi Njemačka mogla činiti više kada je riječ o pomoći gospodarstvu eurozone i pozvao ju je da bolje ispunjava svoju ulogu pokretača Europe.

“Jedinstveno europsko tržište, u obliku u kojem danas postoji, omogućuje Njemačkoj da jako dobro iskoristi svoju konkurentsku prednost” na polju tehnologije i industrije, ocijenio je Barroso u govoru koji je održao u Frankfurtu, prenosi Hina.

Zato bi “Njemačka mogla činiti više kako bi i drugima omogućila da istaknu svoje prednosti”, napose kroz “slobodan i neometan pristup” tržištu usluga u Europi.

“Odgovor nije u tome da snažna gospodarstva plaćaju za slaba”, ocijenio je Portugalac, dodajući da “stvar koja nam doista treba jeste ispraviti postojeće makroekonomske neravnoteže, ponajviše u eurozoni. Tu Njemačka može dati svoj doprinos.”

‘Njemačka radila u vlastitom interesu’

Zadnjih mjeseci “Njemačka je radila u vlastitom interesu, ali to nije problem sve dok se to može pomiriti s Europskom unijom u cjelini. Upravo to i jeste Europa, kolektivno braniti naše nacionalne interese”, dodao je predsjednik EK-a.

“Njemačka mora preuzeti najvišu razinu vodstva u Europi”, rekao je obraćajući se slušateljstvu u Frankfurtu.

Jose Manuel Barroso, koji iduće godine odlazi s dužnosti, rekao je, također, da je euro “bio uspjeh”, jer je istodobno donio monetarnu stabilnost i nisku kamatnu stopu u Europi.

“Velika većina (Europljana) podupire euro nakon petogodišnje krize”, izrazio je zadovoljstvo Barroso.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO