Al-Kaida odgovorna za smrt novinara u Maliju

Novinare Claudea Verlona i Ghislaine Dupont oteli su i ubili pripadnici Al-Kaide u islamskom Magrebu (EPA)

Ogranak Al-Kaide za sjevernu i zapadnu Afriku preuzeo je u srijedu odgovornost za ubistvo dvoje francuskih novinara u pustinji punoj pobunjenika u Maliju, u saopćenju koje je objavila novinska agencija u susjednoj Mauritaniji.

Novinare Ghislaine Dupont (57) i Claudea Verlona (55) kidnapirale su i ubile, kako su to francuski zvaničnici naveli, “terorističke grupe”, nakon što su u subotu intervjuirali glasnogovornika tuareških pobunjenika u sjeveroistočnom gradu Kidal, žarištu sukoba, prenio je AFP.

“Ova operacija bila je odgovor na zločine koje je Francuska počinila nad Malijcima i na djelovanje afričkih i međunarodnih snaga protiv muslimana iz Azawada”, saopćila je grupa Al-Kaida u islamskom Magrebu.

Dvoje novinara je ubijeno u ime “duga” francuskog naroda i predsjednika Francoisa Hollandea, “kao odgovor na njihov novi križarski rat”, ističe se u saopćenju ogranka Al-Kaide koje je objavila agencija Saharski mediji.

Targuijeva jedinica

Mauritanijska agencija navodi da su francuske novinare ubili jedinica na čelu s tuareškim komandantom Abdelkrimom al-Targuijem, koji je bio blizak Abuu Zeidu, jednom od glavnih lidera te organizacije u Maliju, koji je ubijen u sukobu s francuskom vojskom na sjeveru te afričke zemlje krajem februara.

Vjeruje se da je Zeid (46) znatno proširio aktivnosti grupe na Tunis i Niger i da je organizirao kidnapiranja širom regija.

Francusko Ministarstvo vanjskih poslova za sada nije komentiralo saopćenje ogranka Al-Kaide, a zvaničnici tog ministarstva su izjavili da još provjeravaju te navode.

Francuske novinare 2. novembra otela je naoružana grupa u sjeveroistočnom dijelu Malija, nakon što su oni snimili intervju s jednim vođom pobunjenika Tuarega u gradu Kidal, gdje vladaju pobunjenici.

Tijela novinara Ghislaine Dupont i Claudea Verlona, koji su radili za državni Radio France International, pronađena su na putu 12 kilometara od Kidala.

Kidnapiranje i ubistvo

Lokalni prefekt, izvori iz tuareške separatističke grupe MNLA i malijskih sigurnosnih službi rekli su ranije Reutersu kako su dvojica reportera Radio France Internationala oteta i potom ubijena u okolini grada.

Dvoje novinara oteti su nakon što su intervjuirali stanovnika Kidala Ambeiryja Aga Rhissu, lokalnog dužnosnika iz reda MNLA.

Rhissa je Reutersu kazao telefonom kako je, nakon što su dvojica novinara otišla čuo buku ispred kuće, otvorio vrata, a potom je naoružani čovjek s turbanom uperio pištolj u njega i rekao mu da se vrati unutra.

Prema pisanju Journal Du Malia, novinari su oteti u trenutku kada su izlazili iz kuće dužnosnika MNLA.

Ova otmica uslijedila je četiri dana pošto su u Nigeru puštena četiri francuska taoca, koje su septembra 2010. godine oteli pripadnici sjevernoafričkog krila Al-Kaide.

Izvor: Agencije


Povezane

Pronađena tijela francuskih novinara koji su u subotu oteti u malijskom gradu Kidalu, saopćile francuske vlasti.

Published On 02 Nov 2013

Francuska demantira da je za oslobađanje četverice svojih državljana, koji su prije tri godine oteti u Nigeru, platila otkup.

Published On 29 Oct 2013

Mali je siromašna država u zapadnoj Africi u kojoj su se u posljednjih godinu dana smjenili islamistički borci i pobunjeni Tuarezi. Političari upravo razgovaraju u glavnom gradu Bamaku o tome kako stabilizirati sjever. No, tuareški pobunjenici kažu da će nastaviti napade na vojsku ako se nastavi ono što nazivaju etničkim čišćenjem u Azawadu, području koje […]

Published On 01 Nov 2013
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO