UN obustavlja izgradnju u Gazi zbog Izraela

Agencija UN-a za palestinske izbjeglice je saopćila da je prošlo gotovo četiri sedmice o kako građevinski materijal ne može da se uveze u Gazu (EPA)

Ujedinjeni narodi su u utorak saopćili da je obustavljen rad na svim, osim jednog, građevinskog projekta u Pojasu Gaze, zbog izraelske zabrane uvoza građevinskog materijala na tu palestinsku teritoriju na obali Sredozemnog mora.

Izrael je uveo zabranu 13. oktobra, nakon što je otkriven 2,5 kilometra dug tunel ispod granice kroz koji su se, kako je rečeno, palestinski borci planirali ubaciti na izraelsku teritoriju, prenosi Tanjug.

Hamas, koji kontrolira Pojas Gaze od sredine 2007. godine, preuzeo je odgovornost za kopanje tunela.

Robert Turner, operativni direktor Agencije UN-a za palestinske izbjeglice (UNWRA), rekao je da je prošlo gotovo četiri sedmice otkako se građevinski materijal ne može uvesti i da se ne zna kada će se izgradnja nastaviti, pozvavši na ukidanje zabrane.

Zalihe pri kraju

On je rekao novinarima da se gradi samo jedan most, ali da su zalihe materijala i tamo pri kraju.

Osim toga gradilo se 12 škola i jedan medicinski centar.

Glasnogovornik izraelske Vladine agencije koja nadgleda isporuke u Gazu nije nagovijestio kada će se zabrana ukinuti.

On je rekao da iz sigurnosnih razloga nije dozvoljeno da se građevinski materijal tamo transportira.

Turner je ocijenio da se ekonomska situacija u Gazi pogoršala nakon što je Egipat zatvorio tunele za krijumčarenje prokopane ispod granice.

Nezaposlenost je tamo dostigla 30 procenata.

Egipatska Vlada, koja se bori protiv pobunjenika na Sinajskom poluotoku, smatra Hamas sigurnosnom prijetnjom.

Negiranje umiješanosti

Hamas, međutim, poriče da je umiješan u nerede u Egiptu, podsjeća Reuters. Tuneli su osiguravali dotok robe u Gazu, suočenu s izraelskim ekonomskim sankcijama. Oni su, također, služili za krijumčarenje oružja i eksploziva.

Lokalni ekonomisti kažu da je zbog zatvaranja tunela oko 20.000 stanovnika Gaze ostalo bez posla, a cijene su naglo skočile.

Turner je rekao da nema nikakvih pozitivnih pokazatelja za Gazu i da nema nijednog sektora gdje se situacija poboljšava, što je veoma zabrinjavajuće.

Agencija UN-a osigurava pomoć u hrani za oko 830.000 od oko 1,8 miliona stanovnika u Pojasu.

Yosef Kuperwasser, generalni direktor izraelskog Ministarstva za strateške poslove, izjavio je da tunel koji je Hamas prokopao pokazuje da želja te organizacije da izvodi prekogranične napade prevazilazi ekonomske obzire.

Izvor: Agencije