Odgođena mirovna konferencija o Siriji

Konferencija u Ženevi planirana za kraj ovog mjeseca odgođena je, a Lakhdar Brahimi, specijalni izaslanik Ujedinjenih naroda i Arapske lige za Siriju se nada da će biti održana do kraja godine.

“Kao što znate, cilj trilateralnih razgovora koje vodimo u Ženevi proteklih mjeseci jee priprema za mirovnu konferenciju o Siriji. Nadali smo se da ćemo danas [utorak] objaviti datum ‘Ženeve 2’. Nažalost, to nećemo moći. Još pokušavamo zakazati konferenciju do kraja godine”, rekao je on.

Razgovori o konferenciji

Brahimi se ranije u Švicarskoj sastao s ruskim i američkim zvaničnicima, kako bi razgovarao o sazivanju dugo odgađanih sirijskih mirovnih pregovora, uprkos sporu o budućnosti pozicije predsjednika Bashara al-Assada i učešća njegovog saveznika Irana na konferenciji “Ženeva 2”.

Damask je ponovio da će Assad ostati na vlasti bez obzira na sve, izražavajući sumnju u političku tranziciju, koja je u centru pažnje predložene konferencije.

Nakon sastanka iza zatvorenih vrata Brahimija sa zvaničnicima Rusije i SAD-a, uključujući američkog ambasadora u Siriji Roberta Forda i zamjenika ruskog ministra vanjskih poslova Mihaila Bogdanova i Genadija Gatilova, raspravi će se pridružiti i predstavnici Velike Britanije, Francuske i Kine te sirijskih susjeda, Iraka, Jordana, Libana i Turske, kao i predstavnici AL-a.

Sredstva za uništenje oružja

Izvor UN-a prije sastanka je otkrio da je cilj “barem vidjeti da li su sve strane i grupe spremne za neki datum”, čak i ako se ne objavi datum “Ženeve 2”, prenose agencije.

U međuvremenu je međunarodno tijelo za uništenje sirijskog hemijskog naoružanja saopćilo da je do sada prikupilo sredstva za finansiranje misije za ovaj mjesec te da će trebati pronaći dodatni novac za nastavak uništenja hemijskog arsenala.

Organizacija za zabranu hemijskog oružja, dobitnica ovogodišnje Nobelove nagrade za mir, do sada je prikupila 10 miliona eura za tu misiju.

Izvor: Al Jazeera i agencije