Indija lansirala svemirsku sondu na Mars

Indija je lansirala svemirsku sondu prema Marsu. Raketa nosi robotsko vozilo teško 1,35 tona, a putovanje, dugo 780 milijuna kilometara, trajat će 300 dana.

Time je postala prva azijska zemlja koja je uputila misiju na Crveni planet i pridružila se malom krugu zemalja u utrci za osvajanjem svemirskog prostora, prenosi Tanjug.

Misija, vrijedna 73 milijuna dolara, počela je lansiranjem svemirske rakete iz svemirskog centra Satish Dhawan na istočnoj obali Indije, prenose svjetske agencije.

300 dana do Marsa

Planirano je da će svemirskoj letjelici (Mars Orbiter Mission), ukoliko sve bude prema planu, biti potrebno 300 dana da stigne do Marsa.

Indija se nada da će tom misijom prikazati svoje tehnološke moći u istraživanju Sunčevog sustava.

Imamo puno toga naučiti o svemiru, Sunčevom sustavu i to je potraga čovječanstva od samog početka”, rekao je uoči lansiranja satelita šef indijske Svemirske istraživačke organizacije K. Radhakrishnan.

Indija vidi svoju misiju na Mars prije svega kao “tehnološku demonstraciju”, rekao je on.

Više od polovice pokušaja propalo

Ako letjelica uđe u orbitu Crvenog planeta, Indijska svemirska agencija postat će četvrta u svijetu nakon SAD-a, Rusije i Europe koja je poduzela uspješnu misiju na Mars, prenosi Hina.

Više od polovice svjetskih pokušaja slanja sondi na Mars je propalo. Od ukupno 40 propale su 23 misije, uključujući misiju Japana 1999. godine i Kine 2011. godine.

Raketa je opremljena svim nužnim instrumentima i zadatak joj je prikupljanje podataka o tome što se dogodilo s vodom, za koju se vjeruje da je nekad u ogromnim količima postojala na Marsu, te o metanu, ključnom znaku životnih procesa na Zemlji.

Izvor: Agencije