Berlin traži pojašnjene o špijuniranju

Posljednjih dana sve su brojniji pozivi njemačkih opozicionih političara da se Snowdenu ponudi azil u zamjenu za njegovo svjedočenje (Reuters)

Njemačko Ministarstvo vanjskih poslova je u utorak pozvalo britanskog ambasadora u Berlinu da objasni navode da Velika Britanija ima tajno mjesto za špijuniranje u glavnom njemačkom gradu.

Navodno, na krovu Britanske ambasade se nalazila oprema visoke tehnologije namijenjena za špijuniranje, navodi Reuters.

U dokumentima koje je objavio bivši saradnik američke Agencije za nacionalnu sigurnost Edward Snowden navodi se da je britanska obavještajna agencija koristila “elektronske špijunske stanice” koje su se nalazili u neposrednoj blizini zgrade njemačkog Bundestaga i ureda kancelarke Angele Merkel, izvijestile su britanske novine Independent.

“Na incijativu ministra vanjskih poslova Guidoa Westerwellea, britanski ambasador je pozvan na razgovor u Ministarstvo vanjskih poslova”, navodi se u saopćenju Ministarstva, prenosi Fena.

Dalje se navodi u saopćenju da je britanski ambasador pozvan s ciljem da objasni navode koji su se pojavili u britanskim novinama o špijuniranju njemačkih političara.

U Londonu je glasnogovornica britanskog Ministarstva vanjskih poslova izjavila da ambasador nije zvanično pozvan na razgovor.

Ona je odbila kazati o čemu su razgovarali.

Operacija prisluškivanja

Dokumenti NSA, zajedno s fotografijama iz zraka i informacijama o proteklim špijunskim aktivnostima u Njemačkoj sugeriraju da je Velika Britanija vodila vlastitu tajnu operaciju prisluškivanja u blizini glavnih sjedišta moći u Njemačkoj, koristeći visoko sofisticiranu tehnologiju na krovu Ambasade u Berlinu.

Kako je objavio Independent, špijunske operacije izvodile su se u saradnji sa SAD-om i drugim ključnim partnerima.

Ove informacije dolaze nakon što je objavljeno da je SAD, navodno, nadzirao desetke hiljada telefona francuskih građana, kao i mobitel kancelarke Merkel, zbog čega je delegacija Evropskog parlamenta prošle sedmice otputovala u Washington po objašnjenje.

Posljednjih dana sve su brojniji pozivi opozicionih političara i istaknutih njemačkih dužnosnika u kulturi da se Snowdenu ponudi azil u zamjenu za njegovo svjedočenje u mogućoj istrazi o navodnom prisluškivanju telefona kancelarke Merkel.

Špijuniranje države je posebno osjetljiva tema u Njemačkoj, državi koju i dalje progone sjećanja na prisluškivanje koje je obavljala tajna policija Stasi na bivšem komunističkom istoku.

Steffen Seibert, glasnogovornik kancelarke Merkel, u ponedjeljak je kazao da kancelarka nije spremna poduzeti bilo kakav korak koji bi mogao ugroziti odnose s Washingtonom.

Stav Venecuele

U međuvremenu je ministar vanjskih poslova Venecuele Elias Jaua izjavio da, zbog “intervencionističkih aktivnosti” Washingtona, još nema napretka u nastojanjima da se ponovo uspostave diplomatski odnosi njegove zemlje i SAD-a.

On je rekao da se odnosi neće poboljšati sve dok Washington špijunira strane lidere, javio je AP.

Istakao je da nije iznenađen što je SAD špijunirao bivšeg predsjednika Venecuele Huga Chaveza i da priznanje američke Vlade da je to radila otežava nastojanja da se uspostavi dobar odnos dviju zemalja.

Washington i Karakas nisu razmijenili ambasadore od 2010. godine, iako Venecuela izvozi oko 900.000 barela nafte dnevno u SAD.

Nade u poboljšanje odnosa dviju zemalja su se povećale u junu, kada su se američki državni sekretar John Kerry i Jaua susreli na marginama regionalnog samita i složili da će ubrzati pregovore o obnavljanju veza na ambasadorskom nivou.

Međutim, šanse za to su se smanjile kada je Venecuela ponudila azil Snowdenu, koji je razotkrio program špijuniranja koji američke vlasti provode širom svijeta.

Izvor: Agencije