Abbas se nada rješenju sirijskog pitanja

Poljski predsjednik Bronislaw Komorowski (desno) je izrazio podršku u osnivanju nezavisne palestinske države (EPA)

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas poručio je kako se nada da će na konferenciji u Ženevi biti postignut dogovor “sirijske braće” i da će se prevladati problemi koji prijete toj zemlji.

On je na konferenciji za medije organiziranoj povodom posjete Palestini poljskog predsjednika Bronislawa Komorowskog kazao kako vjeruje da će Egipćani, također, biti uspješni u pronalasku rješenja, javlja agencija Anadolija.

Abbas je rekao da je Palestina povezana s Izraelom kroz mirovne pregovore.

Pohvalio je, također, napore američkog predsjednika Baracka Obame i državnog sekretara Johna Kerryja, te izrazio zadovoljstvo zbog kritika Evropske unije na račun izraelske politike kada je u pitanju gradnja novih jevrejskih naselja.

Poljski predsjednik je izrazio podršku poljskog naroda u osnivanju nezavisne palestinske države.

Zaustavljena gradnja

U međuvremenu su Ujedinjeni narodi saopćili da je obustavljen rad na svim građevinskim projektima osim jednog u Pojasu Gaze, zbog izraelske zabrane uvoza građevinskog materijala na tu palestinsku teritoriju na obali Sredozemnog mora.

Izrael je uveo zabranu 13. oktobra, nakon što je otkriven 2,5 kilometra dug tunel ispod granice, kroz koji su se, kako je rečeno, palestinski borci planirali ubaciti na izraelsku teritoriju, prenosi Tanjug.

Hamas, koji kontrolira Pojas Gaze od sredine 2007. godine, preuzeo je odgovornost za kopanje tunela.

Glasnogovornik izraelske Vladine agencije koja nadgleda isporuke u Gazu nije nagovijestio kada će se zabrana ukinuti.

On je rekao kako iz sigurnosnih razloga nije dozvoljeno da se građevinski materijal tamo transportira.

Izvor: Agencije