Populacija Južne Koreje sve starija

Ekonomija Južne Koreje suočava se s ozbiljnim problemom – populacija u toj zemlji postaje sve starija. Država ohrabruje poslodavce da zapošljavaju građane starije od 65 godina, ali mnogi od njih prisiljeni su raditi zbog malih socijalnih primanja.

Iako ne izgleda tako, Shin Sang-wol ima 62 godine. Petnaest godina nakon što je zatvorila vlastiti kafić odlučila je opet se uhvatiti tacne. Pored dodatne zarade, to je dobra promjena u odnosu na čuvanje unuka.

“Osjećam se mladom. Upoznajem ljude i zarađujem novac. Želim raditi dok god mogu”, kaže Shin Sang-wol.

Shin nije sama. Sajam zapošljavanja u Seulu za starije od 50 godina prepun je penzionera koji traže posao. Svaki kandidat ima svoje razloge. Jedni kažu da su u dobroj formi, bez obzira na to što su prešli 70. godinu, a drugi rade da bi “sačuvali obraz”.

Južna Koreja stari brže od bilo koje druge zemlje. Građani stariji od 65 godina čine 12 posto populacije. Do 2050. godine bit će ih 37 posto. Zato Vlada ohrabruje poslodavce da zapošljavaju starije radnike.

Rad u poznim godinama

“Vlada daje polovinu plate za prva četiri mjeseca privremenog rada i poticaj od 600 dolara za prvih šest mjeseci za radnike sa stalnim radnim ugovorom”, kaže Kim Hee-young iz Agencije za zapošljavanje.

Međutim, za mnoge rad u poznim godinama nije rezultat demografskih promjena ili životnog stila, nego pitanje preživljavanja. To je slučaj kod 78-godišnje Chun Kyung-rim, koja, uz pomoć svoje mentalno zaostale kćerke, skuplja otpad na ulicama grada. Od recikliranja može zaraditi pet dolara dnevno.

“Druge kćerke su rekle su mi da je pošaljem u instituciju i da živim ugodno, ali ja to nisam uradila. Sada neće ni da nazovu. Kažu kako je ne mogu podnijeti, čak niti jedan dan u godini”, kaže Chun Kyung-rim.

Južna Koreja je na 33. mjestu od 34 razvijene ekonomije svijeta po socijalnim izdacima za starije. Kako njena populacija sve više stari, poboljšanje na toj tabeli bit će još teže. Zato su mnogi prinuđeni da rade, htjeli to ili ne.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO