Musharrafu jamčevina, ali ne može iz zemlje

Bivšem pakistanskom predsjedniku Pervezu Musharrafu odobrena je jamčevina u slučaju u kojem je optužen za ubojstvo imama Rashida Ghazija tijekom opsade Crvene džamije prije šest godina, što ga vodi još korak bliže slobodi nakon višemjesečnog kućnog pritvora i pravosudnih razmirica o njegovoj sudbini.

Musharraf je bio upleten u niz tužbi po povratku u Pakistan u ožujku, a nakon samonametnutog izgnanstva, no njegovo je uhićenje ocijenjeno kao slučaj bez presedana u zemlji u kojoj vojska u rukama ima iznimno veliku moć.

„Sud je Musharrafu odobrio jamčevinu“, potvrdio je član njegova odvjetničkog tima Afshan Adil, a jamčevina navodno iznosi 2.000 dolara.

Odgovornost za ubojstva

Bivšem pakistanskom predsjedniku jamčevina je određena i ranije i to u dva slučaja, a u listopadu je Vrhovni sud Pakistana donio odluku o njegovu puštanju na uvjetnu slobodu.

Šest mjeseci proveo je u kućnom pritvoru zbog djelomične odgovornosti za ubojstva pobunjeničkog čelnika Nawaba Akbara Khan Bugtija i bivše premijerke Benazir Bhutto.

Musharraf će ostati kod kuće pod jakom tjelesnom stražom, jer prima otvorene prijetnje od talibana, a već je bio meta atentata.

Prema agenciji AFP Musharraf ne može napustiti zemlju bez posebnog Vladinog odobrenja, jer je stavljen na „kontrolnu izlaznu listu“ policije, a protiv njega se vodi više postupaka za djela počinjena u razdoblju od 1999. do 2008. godine, kada je bio na vlasti.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Pakistanske vlasti uhapsile su nekadašnjeg predsjednika zbog ubistava više od 100 ljudi u Crvenoj džamiji 2007. godine.

10 Oct 2013
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO