Merkel ne želi ugroziti odnose s Amerikom

NSA je pratila komunikaciju 35 svjetskih lidera, među kojima je i kancelarka Angela Merkel (Reuters)
NSA je pratila komunikaciju 35 svjetskih lidera, među kojima je i kancelarka Angela Merkel (Reuters)

Njemačka kancelarka Angela Merkel u ponedjeljak je ponovila važnost odnosa Njemačke sa Sjedinjenim Američkim Državama, čime je jasno poručila da unutrašnja polemika o davanju azila bivšem saradniku američke Nacionalne obavještajne agencije Edwardu Snowdenu ne smije naštetiti tim odnosima, piše Hina.

Posljednjih dana sve su brojniji pozivi opozicionih političara i istaknutih njemačkih dužnosnika u kulturi da se Snowdenu ponudi azil u zamjenu za njegovo svjedočenje u mogućoj istrazi o navodnom prisluškivanju telefona kancelarke Merkel.

Merkel se o tom pitaju nije izjašnjavala dok vodeći zastupnik njemačkih Zelenih nije prošle sedmice posjedio Snowdena u Rusiji i vratio se u Berlin s porukom da će Snowden sarađivati ako mu se zagarantira utočište.

Važno partnerstvo

Glasnogovornik Angele Merkel Steffen Seibert u ponedjeljak je kazao da kancelarka nije spremna poduzeti bilo kakav korak koji bi mogao ugroziti odnose s Washingtonom.

“Kancelarka vjeruje da ima obavezu zaštiti podatke i privatnost njemačkih građana od nezakonitog praćenja i radi na ponovnoj uspostavi povjerenja sa SAD-om i postavljanju jasnih pravila za buduću saradnju”, rekao je Seibert.

“Međutim, radi se i o našoj sigurnosti i našim interesima kao partnera. Za nas Nijemce transatlantski savez ostaje od najveće važnosti. Teško da ima zemlje koja je imala toliko koristi od tog partnerstva i prijateljstva kao Njemačka i to će voditi kancelarku u svim budućim odlukama”, kazao je Seibert.

Američka administracija se krajem oktobra našla ne samo na udaru domaće javnosti, već i svojih najbližih saveznika – Njemačke i Francuske, nakon što su mediji u tim zemljama objavili podatke da je NSA pratila komunikaciju 35 svjetskih lidera, među kojima je i kancelarka Merkel.

Izvor: Agencije


Povezane

Njemačka želi ispitati američkoga zviždača Edwarda Snowdena, sada azilanta u Rusiji. Poznati njemački parlamentrac iz stranke Zelenih jedan je od prvih političara koji je sa Snowdenom razgovarao. Njemačka, inače bliska SAD-u, potresena je dokazima o masovnoj špijunaži pa i njemačke kancelarke Angele Merkel.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO