Irak: Parlamentarni izbori u aprilu 2014.

Izbori su u posljednje vrijeme u fokusu političkih dešavanja u Iraku, a zastupnici se spore o broju mjesta u Parlamentu (Reuters)
Izbori su u posljednje vrijeme u fokusu političkih dešavanja u Iraku, a zastupnici se spore o broju mjesta u Parlamentu (Reuters)

Irački potpredsjednik Khudair al-Khuzai objavio je da će parlamentarni izbori biti održani 30. aprila naredne godine, potvrdivši raniju odluku Parlamenta.

Međutim, parlamentarni zastupnici još nisu odobrili zakone prema kojima će izbori biti održani, prenosi AFP.

Iračka Skupština još nije donijela odluku o izbornom zakonu, odnosno o sistemu i pravilima glasanja, što znači da bi izbori mogli biti održani i nešto kasnije, prenosi AFP.

Brojne nesuglasice

Sporenja o izbornom zakonu među poslanicima traju sedmicama. Nesuglasica ima o brojnim pitanjima – od toga za koliko poslaničkih mjesta će se uopće glasati do glasačkog sistema koji bi bio primijenjen.

Datum glasanja se uobičajeno objavljuje predsjedničkim dekretom, ali je irački predsjednik Jalal Talabani već skoro godinu dana na liječenju u Njemačkoj poslije pretrpljenog moždanog udara, pa je dužnost zakazivanja izbora pripala potpredsjedniku Al-Khuzaiju.

Ovo glasanje bi bilo prvo u Iraku još od marta 2010. godine i došlo bi u trenutku produženog političkog ćorsokaka, sporenja u Vladi nacionalnog jedinstva i porasta nasilja u zemlji.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO