Bijela kuća odbacila zahtjev za pomilovanje

Više od 100.000 osoba potpisalo je peticiju kojom se apelira na vlasti SAD-a da pomiluju Snowdena u slučaju da mu bude izrečena optužnica (AP)
Više od 100.000 osoba potpisalo je peticiju kojom se apelira na vlasti SAD-a da pomiluju Snowdena u slučaju da mu bude izrečena optužnica (AP)

Bijela kuća odbacila je zahtjev za pomilovanje Edwarda Snowdena, bivšeg djelatnika američke Nacionalne sigurnosne agencije (NSA), koji je obznanio program Washingtona za nadzor telefonske i internetske komunikacije.

“Snowden je kršio američki zakon. Trebamo ga vratiti u Sjedinjene Američke Države (SAD) i suočiti ga s pravdom, između ostalog za curenje povjerljivih informacija”, rekao je jučer za američku televiziju ABC savjetnik Bijele kuće Dan Pfeiffer, prenijela je agencija AFP.

Isti stav imaju predsjedavajuća nadležnog Odbora za obavještajne službe američkog Senata, senatorica Dianne Feinstein iz Kalifornije i republikanac Mike Rogers iz Michigana, koji ocjenjuje da je “traženje pomilovanja za Snowdena loša ideja”, prenosi Tanjug.

Peticiju potpisalo više od 100.000 ljudi

Feinstein je rekla kako je Snowden prekršio zakon, te da je mogao (da je htio) “privatno prijaviti svoja saznanja njezinom odboru”, dodaje Fox News.

Više od 100.000 osoba potpisalo je peticiju kojom se apelira na vlasti SAD-a da pomiluju Snowdena u slučaju da mu bude izrečena optužnica.

Zahtjev za pomilovanje, u kojem je Snowden nazvan “nacionalnim herojem SAD-a”, objavljen je na internetskoj stranici Bijele kuće još sredinom godine, a američka administracija ima obvezu razmotriti i odgovoriti na svaku peticiju s više od 100.000 potpisa, podsjećaju agencije.

Snowdenu je Rusija odobrila azil u kolovozu, uz veliko negodovanje Washingtona, jer je u SAD-u tražen zbog optužbi za špijunažu.

Izvor: Agencije


Povezane

Njemačka želi ispitati američkoga zviždača Edwarda Snowdena, sada azilanta u Rusiji. Poznati njemački parlamentrac iz stranke Zelenih jedan je od prvih političara koji je sa Snowdenom razgovarao. Njemačka, inače bliska SAD-u, potresena je dokazima o masovnoj špijunaži pa i njemačke kancelarke Angele Merkel.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO