Ostavka premijera Latvije zbog tragedije

Tragedija se dogodila prošlog četvrtka, kada su se srušili krov i jedan zid supermarketa, a nešto kasnije je pao i drugi zid (EPA)

Premijer Latvije Valdis Dombrovskis izjavio je u srijedu da podnosi ostavku i preuzima političku odgovornost za urušavanje krova u supermarketu u glavnom gradu Rigi i pogibiju najmanje 54 osobe.

Pad Vlade izazvat će političku krizu u ovoj baltičkoj državi, koja bi u januaru trebala ući u eurozonu.

“Objavljujem da sam podnio ostavku na položaj premijera, preuzimajući političku odgovornost za tragediju”, rekao je Dombrovskis (42) novinarima, prenijela je latvijska agencija BNS.

Informaciju o ostavci Reutersu je potvrdio premijerov glasnogovornik Martins Panke.

Dombrovskis se prethodno sastao s predsjednikom Andrisom Berzinsom, kome je kazao da je “državi potrebna vlada sposobna da riješi nastalu situaciju”, navodi se u izvještajima.

‘Težak zločin’

Predsjednik Vlade je ranije izjavio da urušavanje supermarketa predstavlja “težak zločin” i da će krivci snositi odgovornost.

On je tada kazao da je rušenje zgrade uzdrmalo Latviju, bivšu sovjetsku republiku s oko dva miliona stanovnika, koja se prije skoro jednu deceniju pridružila Evropskoj uniji.

Dombrovskis je, kao čelnik koalicije desnog centra Jedinstvo, došao na vlast 2009. godine, kada je latvijska ekonomija tonula u duboku recesiju.

On je proveo oštre budžetske rezove i povećanje poreza, uz primjenu strukturnih reformi koje su tražili Međunarodni monetarni fond i ostale organizacije.

U međuvremenu je biran za premijera još dva puta i pripisuju mu se zasluge za sprečavanje bankrota države.

Latvijska policija još radi na utvrđivanju uzroka nesreće, mada je policija počela krivičnu istragu, fokusirajući se na izgradnju zgrade.

Urušeni krov i zid

Zvaničnici su ranije saopćili da su mogući razlozi greške u dizajnu objekta, nepoštovanje građevinskih standarda i korupcija.
Lokalni mediji su pisali da su na krovu supermarketa radnici pravili baštu.

Supermarket se nalazi na oko 30 minuta vožnje od centra Rige.

Tragedija se dogodila prošlog četvrtka, kada su se srušili krov i jedan zid supermarketa, a nešto kasnije je pao i drugi zid.

U državi je poglašena trodnevna žalost, a predsjednik Berzins izjavio je da rušenje trgovinskog centra Maxima u Rigi predstavlja “ubistvo nevinih ljudi”.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO