Dijelovi Eiffelovog tornja na prodaju

Na Eiffelov toranj se, od 1899. godine kada je izgrađen, popelo 250 miliona turista. To je do danas ostala najviša građevina u Parizu, širom svijeta priznata kao simbol glavnog grada Francuske.

Toranj je pionirski primjer kombinacije umjetnosti i inženjeringa, a šansa za posjedovanjem originalnog dijela tornja privukla je mnoge investitore.

„To je početak željeznih građevinskih struktura. Mnogo drugih objekata napravljeno je kao rezultat toga. To je umjetnina i građevinska struktura. Magičan je“, kaže aukcioner Francois Tajan.

Unikatan objekat

Jedna slika prikazuje Gustavea Eiffela kako stoji na stepeništu, a ispod njega je njegov zet. Segment tog istog stepeništa i danas stoji izložen na pola puta ka vrhu tornja.

Staviti cijenu na takav unikatan objekat veoma je teško.

U oktobru ove godine violina koja je, navodno, svirana na Titaniku prodata je na aukciji za 1,7 miliona dolara.

Istovremeno se dio Berlinskog zida može kupiti za 50 dolara putem interneta.

Magija koračanja

Stepenište Eiffelovog tornja definitivno je vrijedan predmet za kolekcionare.

Drugi dijelovi izloženi su blizu Kipa slobode u New Yorku i u vrtovima fondacije Yoshi u Japanu. Nekoliko ih je i u vlasništvu privatnih kolekcionara.

Novi vlasnik ovog dijela upravo je pristupio tom ekskluzivnom klubu.

„Ofarban u mat sivu boju i pomalo hrđav na ivicama, komad stepeništa baš i ne oslikava romantičnost i gracioznost Eiffelovog tornja, ali ako bi se posmatrao na taj način to bi bilo kao da se ne shvata poenta, jer magija proizlazi iz koračanja po stepeništu i znanju da stojite na istom mjestu na kojem je nekada stajao Gustave Eiffel“, navodi novinar Al Jazeere Paul Brennan, koji je boravio u Parizu.

Izvor: Al Jazeera