U Škotskoj predstavljen vodič za nezavisnost

Najnovija ispitivanja javnog mnijenja govore da manje od trećine građana Škotske namjerava glasovati za nezavisnost (EPA)

Škotska Vlada predstavit će u utorak “Bijelu knjigu” o nezavisnosti Škotske, koju se nada proglasiti 24. ožujka 2016. godine ako na referendumu u rujnu sljedeće godine pobijede pobornici nezavisnosti, odnosno oni koji budu zaokružili “da”.

Taj je datum nezavisnosti simboličan na više razina, jer obilježava obljetnicu stupanja na tron Engleske i Irske JamesaVI, kralja Škotske, pod imenom James I, ali je ujedno i obljetnica potpisivanja Zakona o Uniji iz 1707. godine.

U “Bijeloj knjizi”, na 670 stranica, iznose se svi gospodarski i društveni aspekti njezina projekta nezavisne Škotske.

“Vodič za nezavisnu Škotsku najkompletniji i najdetaljniji je model ikad objavljen, ne samo u Škotskoj, nego za bilo koju zemlju koja se pita o mogućoj nezavisnosti”, piše u priopćenju zamjenica škotskog premijera Nicola Sturgeon, otkrivajući glavne crte projekta.

Pristaše vladajuće Škotske nacionalne stranke, predvođeni premijerom Alexom Salmondom, namjeravaju provesti kampanju za škotsku nezavisnost, dok laburisti i konzervativci žele da Škotska ostane unutar Ujedinjenog Kraljevstva.

Početkom studenoga najnovija ispitivanja javnog mnijenja govorila su da manje od trećine (29 posto) od oko 5,3 milijuna građana Škotske namjerava glasovati u korist nezavisnosti.

Povijesni dokument

“Radi se o povijesnom dokumentu, koji definira ekonomsku, društvenu i demokratsku situaciju u slučaju nezavisnosti. Prikazuje financijske adute Škotske i detaljno iznosi kako ćemo postati nezavisni – pregovore, pripreme i sporazume koji će biti potrebni tijekom prijelaznog razdoblja između referenduma u rujnu i datuma nezavisnosti 24. ožujka 2016. godine”, istaknula je Nicola Sturgeon.

Dodaje i kako vodič “pokazuje kako aduti nezavisnosti mogu koristiti pojedincima, obiteljima, zajednicama i čitavoj naciji te odgovara na niz detaljnih pitanja”.

Sturgeon inzistira na činjenici da je taj dokument u 10 poglavlja, objavljen u 20.000 primjeraka i raspoloživ na zahtjev u elektronskom obliku, sastavljen za javnost.

“Naša poruka narodu Škotske je jasna: pročitajte ga, usporedite ga s bilo kojom alternativnom budućnosti za Škotsku i odlučite se”, piše Sturgeon.

Protivnici neovisnosti, koje podržava britanski premijer David Cameron, tvrde da je Škotska jača ako ostaje unutar Ujedinjenog Kraljevstva.

Izvor: Agencije