U sirijskom ratu poginulo 11.420 djece

Djeca u Siriji žrtve su snajperista, masovnih egzekucija, mučenja... (EPA)

Tokom trogodišnjeg građanskog rata u Siriji poginulo je najmanje 11.000 djece, među kojima je i više stotina onih koji su poginuli od snajperskog metka, pokazao je najnoviji izvještaj istraživačke grupacije Oxford Research Group.

U tom izvještaju se navodi da su nad djecom, između ostalog, izvršene grupne egzekucije i mučenje, pri čemu su u nekim slučajevima žrtve imale tek godinu dana, prenose svjetski mediji.

Borci iz Danske i Norveške

Danska služba bezbjednosti saopćila je u nedjelju da je od sredine 2012. godine oko 80 žitelja Danske otputovalo u Siriju kako bi učestvovali u građanskom ratu u toj zemlji i da je najmanje sedmero njih tamo izgubilo život.
Sirijski konflikt je privukao više stotina boraca iz evropskih zemalja, od kojih se najveći broj pridružio pobunjenicima, prenosi AP.
Norveška bezbjednosna služba procjenjuje da je iz ove zemlje u Siriju otišlo 30 do 40 ljudi, možda i više, uključujući dvije sestre tinejdžerke od 16 i 18 godina.

Najveći dio poginule djece život su izgubili u bombaškim napadima, i to baš u blizini svog doma, navela je grupacija čije je sjedište u Londonu.

U izvještaju pod naslovom Ukradena budućnost – skrivene brojke djece žrtava u Siriji, navodi se da su među 11.420 žrtava sirijskog rata mlađih od 17 godina njih 389 bili žrtve snajpera, 764 djece je izgubilo život u masovnim egzekucijama, dok je više od 100 njih, među kojima je bilo i beba do godinu dana, bilo mučeno.

Među poginulom djecom je dvostruko više dječaka nego djevojčica, a najugroženija grupa su bili dječaci stari između 13 i 17 godina, koji su bili najčešće žrtve namjernog ubijanja, priopćio je Oxford Research Group.

Žestoki oružani sukobi

U posljednja 24 sata širom Sirije poginulo je 98 osoba u žestokim oružanim napadima vojske Bashara al-Assada na pobunjenike, a među poginulima nalazi se devetero djece i 10 žena.

U napadima izvršenim s kopna i iz zraka u Halepu je život izgubila 51 osoba, u predgrađu Damaska 23, u Homsu sedam, Idlibu pet, Rakki četiri, Deyru'z Zori tri, Deri i Hami po dvije te u Haseki jedna osoba, navodi se u priopćenju Organizacije za nadgledanje poštivanja ljudskih prava u Siriji.

Sirijski lokalni komitet potvrdio je kako su režimske snage s kopna projektilima, minobacačima i raketama gađali predgrađa Damaska i regije Istočnu Gutu i Kalamun, dok je Oslobodilačka vojska Sirije napala Vabedh, kontrolnu točku sirijske vojske u Hami, i onesposobila veliki broj vojnika.

Sirijska novinska agencija SANA priopćila je kako je u napadu iz minobacača na skladište pogona za preradu nafte izbio požar te da su ga vatrogasne jedinice uspjele ugasiti.

Agencija je također navela da su snage sigurnosti onesposobile i uništile veliki broj oružanih grupa i vozila te da je vojska preuzela kontrolu u podzemnoj čaršiji u Halepu.

Procjenjuje se da je u sirijskim sukobima ubijeno više od 120.000 ljudi, dok je najmanje milijun Sirijaca izbjeglo iz svoje domovine, prenijela je agencija AFP.

Izvor: Agencije