Rumunjska se odlučno rješava pasa lutalica

Iako se psi smatraju čovjekovim najboljim prijateljima, lutalice su u Rumunjskoj veliki problem, budući da najmanje 65.000 njih živi samo na ulicama Bukurešta, u kojemu su napadi na ljude postali uobičajeni. Novi plan za smanjenje broja lutalica razbjesnio je borce za prava životinja, a gradske vlasti Bukurešta više ne dozvoljavaju psima da spavaju na ulicama. Od jutra do večeri šinteri mrežama hvataju lutalice.

Mnogi građani ne odobravaju takav program i često se upuštaju u svađe, ali gradske vlasti su odlučne, pa su u dva mjeseca udvostručile kapacitete za hvatanje pasa i imaju plan zatvarati 250 životinja dnevno tokom narednih 18 mjeseci.

“Program već donosi rezultate. Broj napada pasa smanjen je za 43 posto u dva mjeseca. Prošlog mjeseca broj napada bio je najmanji u sedam godina. Smatrat ćemo da smo uspjeli ako populaciju pasa lutalica smanjimo za 80 posto”, najavljuje Razvan Bancescu iz Gradske uprave Bukurešta.

Sve to je reakcija na bijes javnosti zbog smrtonosnog napada na četverogodišnjeg Jonuta Angela, koji se dogodio u rujnu prošle godine na jednom igralištu.

“Pet osoba je umrlo od posljedica napada pasa u posljednje tri godine, ali to je samo vrh ledenog brijega. Psi lutalice ugrizu više od 1.000 stanovnika Bukurešta mjesečno, i to su tek incidenti za koje zdravstvene vlasti znaju”, javlja iz Bukurešta Al Jazeerin reporter John Psaropoulos.

Uspavljivanje nakon 15 dana

Psi završavaju u gradskoj kafileriji, gdje ih svatko može usvojiti, a lokalni dužnosnici tvrde da trenutno hvataju samo onoliko pasa koliko ih mogu udomiti. Ipak, do kraja godine bit će im dozvoljeno da uspavljuju životinje 15 dana nakon što ih uhvate i ako ih nitko u međuvremenu ne usvoji.

Borci za prava životinja kažu da je ta metoda ranije isprobana i da nije uspjela, a prema njihovim podacima, gradske vlasti su, samo tokom prošlog desetljeća ubile oko 140.000 pasa.

“Prema našem rješenju, potrebni su efikasni programi sterilizacije i usvajanja. Ovo je jedino rješenje za smanjenje i kontrolu broja lutalica. Ubijanje nije rješenje. Lutalice koje žive na ulicama opet će se razmnožavati, tako da će ih opet više biti na ulicama”, upozorava Gabriel Ignat iz organizacije Četiri šape.

Javnost trenutno želi da Vlada pronađe način da djeca budu sigurna i zato će politika uspavljivanja zamijeniti politiku sterilizacije i puštanja na ulicu, no moguće je da će s vremenom ti isti građani novu metodu ocijeniti kao nemoralnu i neefikasnu.

Izvor: Al Jazeera