Policija suzavcem na demonstrante u Kijevu

Hiljade proevropskih demonstranata pokušali su u nedjelju ući u zgradu Vlade u Kijevu, sukobivši se s policijom, koja je upotrijebila suzavac kako bi ih rastjerala.

Demonstranti su pokušali probiti policijski kordon oko zgrade, a neki od okupljenih bacali su na policajce kamenice i transparente.

Kličko: Želimo EU integracije

Demonstracijama se pridružio i opozicioni političar Vitalij Kličko, poručujući vlastima da se pripreme na ukrajinski bunt, ali i pritisak Evrope koja podržava protivvladine demonstracije.
“Nećemo tolerirati ovakve odluke predsjednika Janukoviča i ovo što su vodstvo i Vlada premijera Azarova uradili kako bi zaustavili EU integracije. Svi ćemo se boriti kako bi sporazum o pridruživanju bio potpisan”, rekao je Kličko, boksački prvak svijeta u teškoj kategoriji.

Prema podacima policije, na protestu, zbog odluke Ukrajine da ne potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s Evropskom unijom i da obnovi aktivan dijalog s Moskvom, okupilo se oko 20.000 ljudi, dok organizatori tvrde da se okupilo oko 100.000 ljudi.

Demonstranti nose zastave EU-a i opozicije, kao i transparente na kojima piše “Mi nismo SSSR, mi smo EU” i “Ja volim EU”, tražeći ostavku predsjednika Viktora Janukoviča i oslobađanje bivše premijerke i liderke opozicije Julije Timošenko iz zatvora.

“Želimo biti s Evropom, želimo da naša djeca imaju budućnosti i želimo da nestane pritisak Rusije”, izjavio je sa suzama u očima Volodimir Mnik, 62-godišnji hemičar u penziji.

Gađana Lenjinova statua

Policija je saopćila da su za vrijeme protestne šetnje pojedini demonstranti jajima gađali statuu sovjetskog revolucionarnog vođe Vladimira Iljiča Lenjina.

Opozicija je za nedjelju najavila masovni protest, pa se očekuje da se u ukrajinskoj prijestonici okupi još veći broj ljudi nego prethodnih dana zbog iznenadne odluke Vlade u Kijevu od četvrtka da ne potpiše ključni sporazum s EU-om.

Zapadne diplomate su ocijenile da je takva odluka rezultat pritiska Moskve, dok Kijev ističe da je donijeta iz ekonomskih razloga.

U zapadnom gradu Lavovu demonstranti su podigli osam šatora sa zastavama EU-a pred planirani skup, a u Sevastopolju, gradu na Krimu, gdje se nalazi Ruska flota, organizirani su protesti i prozapadnih i proruskih grupa, a policija je morala blokirati saobraćaj u gradu.

Test snage opozicije

Ruska Vlada je agresivno radila kako bi došlo do raskida dogovora Kijeva s EU-om i dovođenja Ukrajine u Carinsku uniju, gdje Moskva dominira.

“EU za Ukrajinu znači razvoj, dok Carinska unija za našu državu predstavlja uništenje. Moramo što dalje gurnuti Rusiju od nas”, kazao je u Kijevu demonstrant Andrij Mazeta, 19-godišnji student menadžmenta.

Nedjeljni protesti se tumače kao test snage opozicije i njene mogućnosti da usmjeri predsjednika Viktora Janukoviča na evropski kurs.

Jedan od ključnih zahtjeva EU-a Ukrajini za potpisivanje dogovora je oslobađanje bivše ukrajinske premijerke Julije Timošenko, za čije pritvaranje Zapad navodi da je politički motivirano.

Janukovič je tijesno pobijedio Timošenko na predsjedničkim izborima 2010. godine i bivšu šeficu Vlade vidi kao političku prijetnju, navodi AP.

Izvor: Agencije