‘Pokret bez krova’ sve masovniji u Brazilu

Beskućnici u Brazilu sve češće okupiraju poslovne zgrade i privatna zemljišta kako bi osigurali krov nad glavom. Brazilska Vlada pokušava pomoći, ali siromašno stanovništvo jednostavno ne zarađuje dovoljno da bi plaćalo kiriju i za najjefitniji stan.

Na periferiji Sao Paula, brazilske financijske metropole, beskućnik Leandro Ribeiro lopatom uklanja glinu kako bi napravio mjesta za improvizirani šator.

“Vlada ne vodi računa o nama. Ovdje smo potpuno napušteni. Prije nas na ovoj zemlji su živjeli samo miševi i žohari”, žali se Leandro.

Prije mjesec dana Riberio i još oko 700 beskućnika sličnih njemu zauzeli su jedno brdo i sada čekaju da vide hoće li ih vlast protjerati.

Nedaleko od Riberia Eduardo da Silva napravio je svoj šator, a ispod crnog najlona, koji ga štiti od kiše, nalazi se madrac, nešto posuđa i garderobe, te hrana u konzervama.

“Ovdje spavam i jedem. Nemam novca za stan, zato se snalazim kako umijem”, kaže Da Silva.

Zauzimaju poslovne zgrade

Grad šatora smješten je blizu najluksuznijih zgrada u Sao Paulu. U centru grada tisuće beskućnika priključilo se tzv. pokretu bez krova, pa je oko 300 članova pokreta okupiralo nekadašnju poslovnu zgradu od 12 katova, u kojoj su uredi pretvoreni u apartmane. Čak se našlo i mjesto za dječji vrtić.

Procjenjuje se da blizu 10.000 članova pokreta živi u oko 30 zgrada u centru Sao Paula. Liderica asocijacije “Dom za sve” Edinalva Franco smatra da bi Vlada trebala neiskorišteni poslovni prostor pretvoriti u jeftine stambene zgrade, kako bi se smanjio nedostatak stambenog prostora u Sao Paulu.

“Vodimo kampanju protiv Vlade kako javna politika ne bi ostala samo slovo na papiru. Obitelji koje pomažemo trebale bi prestati plaćati kirije i početi živjeti u vlastitim prostorima, bez obzira koliko mali ti prostori bili”, predlaže Franco.

Vlada gradi stanove

Vlada je pokrenula program pomoći, kojom nude fiksnu mjesečnu pomoć ljudima koji se odluče iseliti iz ilegalno okupiranih prostora, no iz Zavoda za izgradnju grada tvrde da bi, u pokušaju svođenja broja beskućnika na nulu, bilo potrebno izgraditi stanove za više od 230.000 obitelji.

“Stambeni problem ne ovisi čak ni od politike, jer svima treba dom. To je ustavni problem”, upozorava Jose Floriano de Azevedo Marques iz Zavoda za izgradnju grada.

Iako Vlada pokušava pomoći, primanja mnogih ljudi jednostavno nisu dovoljna kako bi priuštili i najjeftiniji stan, pa je najavljen program gradnje 55.000 stambenih jedinica do 2016. godine kako bi se smanjio broj beskućnika. Do sada je izgrađeno samo oko 1.500 stanova, a oko 24.000 tek će početi graditi.

Izvor: Al Jazeera