Jača podrška neonacistima u Grčkoj

Podrška neonacistima ponovo je u porastu nakon ubistva dva pripadnika Zlatne zore ranije ovog mjeseca (EPA)

Grčka neonacistička partija Zlatna zora uživa veće povjerenje građana i treća je po popularnosti, iako su podignute optužnice protiv nekoliko njenih članova nakon ubistva jednog muzičara i antifašističkog aktiviste, pokazuju rezultati ankete.

Ispitivanje javnog mnijenja, koje je za dnevni list Etnos provela agencija Metron, pokazuje da bi za Zlatnu zoru glasalo 6,7 posto ispitanika ukoliko bi izbori sada bili održani, javio je AFP.

Ovi rezultati poklapaju se s podacima do kojih su došle druge kompanije koje su vršile ankete, prema kojima Zlatnu zoru podržava sedam posto Grka.

Podrška za neonaciste je znatno opala sa maksimalnih 13 procenata od jula, pošto je jedan njihov simpatizer ubio muzičara Pavlosa Fyssasa u septembru.

Međutim, podrška neonacistima ponovo je u porastu nakon ubistva dva pripadnika Zlatne zore ranije ovog mjeseca, za koje su odgovornost preuzeli ljevičarski ekstremisti.

Veze s ubistvima i napadima

Do sada je šest od ukupno 18 poslanika Zlatne zore optuženo za pripadnost kriminalnoj organizaciji.

Tri člana su u pritvoru, uključujući lidera stranke Nikolaosa Michaloliakosa, koji je optužen za upravljanje kriminalnom organizacijom.

Sudska dokumentacija pokazuje da je partija povezana sa dva ubistva, tri pokušaja ubistva i brojnim napadima.

U ponedjeljak će se u sudu pojaviti još tri poslanika Zlatne zore.

Zlatna zora je na izborima prošle godine osvojila skoro sedam posto glasova, na osnovu protivljenja mjerama štednje i imigraciji.

Izvor: Agencije