Honduras bira novog predsjednika i Parlament

Favoriti za predsjedni su Xiomara Castro, kandidatkinja ljevice, te Juan Orlando Hernandez, sadašnji predsjednik Kongresa i kandidat desnice (EPA)

U nedjelju su otvorena birališta za predsjedničke, parlamentarne i općinske izbore u Hondurasu, jednoj od najsiromašnijih država u Latinskoj Americi, s visokom stopom korupcije i nezaposlenosti te s najvišom stopom ubistava po stanovniku u svijetu.

Honduras bira predsjednika, koji će naslijediti državu koja se nije oporavila od krize 2009. godine, kada je Manuel Zelaya bio svrgnut pučem vojnih oficira, koji su ocijenili da je previše skrenuo u lijevo kao sljedbenik tadašnjeg venecuelskog predsjednika Huga Chaveza.

Zelayu je naslijedio konzervativac Porfirio Lobo, pobjednik izbora koje je 2009. godine provela prelazna vlada.

Nasilje narko bandi

Među osam kandidata izjednačeni su Xiomara Castro, kandidatkinja ljevice i supruga svrgnutoga Zelaye, te Juan Orlando Hernandez, sadašnji predsjednik Kongresa i kandidat vladajuće Nacionalne stranke (desnica).

Ako pobijedi Xioamara Castro (54), okončat će vladavinu desnice, koju su predstavljale Nacionalna te Liberalna stranka, izmjenjujući se na vlasti više od stoljeća, uz povremene vlade vojne hunte.

Advokat i poslovni čovjek Hernandez kampanju je vodio na obećanju suzbijanja kriminala i poboljšanja sigurnosti, pri čemu se oslanja na vojsku.

Honduras zauzima neslavno prvo mjesto po broju ubistava, 85,5 na 100.000 stanovnika na godinu, prema podacima Opservatorija za nasilje nacionalnog univerziteta.

Nasilje siju bande narkomafije, posebno bande “Maras”, specijalizirane za krijumčarenje roba svih vrsta i ubiranje “ratnog poreza” silom, od svih koji rade bilo kakav posao.

Vojne patrole na ulicama

Siromašno je više od 70 posto od oko 8,4 miliona stanovnika Hondurasa, a nezaposlenost iznosi do 40 posto.

Da bi smanjio nasilje, predsjednik Porfirio Lobo uveo je vojne patrole, jer je policija previše korumpirana da bi omogućila sigurnost za građane.

Tu njegovu odluku kritiziraju branitelji ljudskih prava, a analitičari ocjenjuju da Lobo ostavlja zemlju u još većem haosu nego što je bila 2009. godine.

U nedjelju oko 5,4 miliona stanovnika s pravom glasa bira Parlament te gradska vijeća, a izbore nadziru strani posmatrači, kojih je najviše iz Evropske unije.

Izvor: Agencije