Bogati i siromašni se dogovorili o zagađenju

Poljska istražuje nove i čistije načine spaljivanja ugljena, ali priznaje da će za to trebati vremena (EPA)

Sudionici maratonskih pregovora o klimi, koji se održavaju u Varšavi, uspjeli su u subotu navečr postići kompromisno rješenje o podjeli napora potrebnih da se uspori globalno zagrijavanje u sklopu novoga UN-ova sporazuma o klimi 2015.

Nakon dvotjednih pregovora u Varšavi, koji su trebali završiti u petak, a nastavljeni su i dan nakon službenog datuma zatvaranja, da bi se postigao dogovor koji treba poslužiti kao osnova za sporazum 2015. godine.

Pregovarači iz 195 zemalja usuglasili su se da će se sve zemlje angažirati na smanjenju stakleničkih plinova što je prije moguće, a idealno bi bilo do prvog tromjesečja 2015. godine.

Sporazum je okončao nesuglasice između bogatih i siromašnih o podjeli tereta kada je riječ o ograničenju emisije stakleničkih plinova, čija su izravna posljedica sve češći toplinski valovi, razornije poplave, podizanje razine mora i suše.

Ograničiti emisiju štetnih plinova

Bogate zemlje nastoje uvesti ograničenja za emisiju ugljičnog dioksida svim zemljama, dok zemlje u razvoju smatraju da upravo bogati trebaju prednjačiti u smanjenju ispuštanja štetnih plinova i podnijeti financijski teret, jer su većinom te zemlje odgovorne za zagađenje i klimatske promjene.

Odluke iz Varšave

Ukupno je 195 zemalja sudionica konferencije o klimi donijelo je u subotu navečer po njezinu završetku sljedeće odluke: od prvog tromjesečja 2015. radit će na smanjenju ispuštanja štetnih plinova koji uzrokuju porast prosječne temperature, poplave, porast razine mora i sušu, prenose svjetske novinske agencije.

U skladu s posljednjim sporazumom o klimatskim promjenama, Protokolu iz Kyota, samo se od najrazvijenijih zemalja svijeta tražilo da ograniče emisiju stakleničkih plinova, što je jedan od glavnih razloga zbog kojih je SAD zahtjev odbacio, uz obrazloženje da bi u dogovoru trebale sudjelovati Kina i Indija, kao brzo rastuća gospodarstva.

“Vrlo brzo pregovarači su u Varšavi uspjeli postići dogovor koji omogućuje da se proces nastavi”, rekla je Jennifer Morgan iz Instituta World Resources.

Tijekom konferencije predloženo je osnivanje “varšavskog mehanizma”, koji bi omogućio stručnu pomoć zemljama u razvoju kako be se mogle nositi s gubicima i štetom od klimatskih promjena, kao primjerice velikih valova, vrućina, poplava ili suša.

Novi globalni sporazum o klimi trebao bi biti potpisan 2015. godine, na konferenciji u Parizu, a stupiti na snagu 2020. godine.

Izvor: Agencije