Berlusconi čeka predsjednikovo pomilovanje

To što mu se 'naredilo da čisti nužnike' u sklopu društveno korisnog rada Berlusconi smatra ismijavanjem njega, ali i Italije (EPA)

Bivši talijanski premijer Silvio Berlusconi smatra da bi mu talijanski predsjednik Giorgio Napolitano trebao udijeliti oprost nakon presude za utaju poreza te ocjenjuje kako bi njegovo izbacivanje iz Parlamenta, o čemu bi Senat trebao odlučiti idućeg tjedna, predstavljalo “državni udar”.

U srijedu će talijanski Senat glasati o tomu hoće li 77-godišnji Berlusconi izgubiti mjesto u Parlamentu, nakon što ga je u kolovozu sud proglasio krivim zbog utaje poreza njegove medijske tvrtke Mediaset.

“Ljevičari ne smiju ni pomisliti da ćemo dopustiti da se ovaj državni udar nastavi bez našeg odgovora”, rekao je Berlusconi na skupu mladeži stranke Forza Italia.

Tvrdi da je nevin

Očekuje se da Parlament glasa protiv medijskog mogula, no Berlusconi, koji je uvijek isticao kako je nevin, očekuje da mu predsjednik Napolitano udijeli oprost bez primjene uobičajene procedure.

Talijanski predsjednik ranije je kazao kako je provedba uobičajenog postupka neophodna.

Milanski sud osudio je Berlusconija na četvorogodišnji zatvor, što mu je poslije promijenjeno u jednogodišnji kućni pritvor ili društveno koristan rad.

U govoru održanom pred mladima, Berlusconi je, među ostalim, rekao kako to što mu se “naredilo da čisti nužnike” u sklopu društveno korisnog rada ne izlaže samo njega, već i cijelu zemlju ismijavanju.

Bivši talijanski premijer dobio je i sedam godina zatvora za za spolne odnose s maloljetnicom.

Izvor: Agencije