Angela Merkel prisluškivana iz pet zemalja

Kancelarka Merkel nedavno je i u Bundestagu zatražila razjašnjenje američke špijunske afere, u kojoj je i ona bila prisluškivana (EPA)

Najmanje pet stranih obavještajnih službi prisluškivalo je mobilni telefon njemačke kancelarke Angele Merkel, objavio je njemački magazin Fokus, pozivajući se na neimenovanog sigurnosnog dužnosnika.

Prema pisanju tog lista, obavještajne službe SAD-a, Kine, Rusije, Sjeverne Koreje i Velike Britanije prisluškivale su mobilni telefon njemačke kancelarke.

Navodno je samo tokom prošle godine bilo najmanje 100 slučajeva u kojima su strane obavještajne službe pokušale angažirati njemačke političare, službenike, vojno osoblje, menadžere i znanstvenike da budu doušnici.

Dužnosnici njemačke obavještajne službe najavili su prošlog tjedna da planiraju pojačati svoje sposobnosti praćenja kao odgovor na špijunski program američke Agencije za nacionalnu sigurnost, što bi moglo dodatno zategnuti odnose sa Sjedinjenim Državama.

I dalje se sumnja da rusko i britansko veleposlanstvo u Berlinu sudjeluju u elektronskom prisluškivanju.

Zaustaviti špijuniranje

Kancelarka Merkel nedavno je i u Bundestagu zatražila razjašnjenje američke špijunske afere, u kojoj je i ona bila prisluškivana, rekavši kako optužbe o tome da su Amerikanci nadgledali milijune podataka stavljaju na probu odnos između dviju zemalja i pregovore o stvaranju transatlanske zone slobodne trgovine.

Zahtijeva i dalje da se te optužbe i sumnje razjasne, no naglašava da, unatoč svemu, odnos prema SAD-u i dalje ostaje od izuzetnog značaja za Njemačku.

I u dokumentima koje je objavio bivši suradnik NSA Edward Snowden navodi se da je i britanska obavještajna agencija koristila “elektronske špijunske stanice”, koje su se nalazili u neposrednoj blizini zgrade njemačkog Bundestaga i ureda kancelarke Merkel.

Na kraju je kancelarka Merkel zatražila da se do kraja godine uspostavi dogovor Washingtona, Berlina i Pariza o nešpijuniranju i obustavi ilegalno prisluškivanje američkih saveznika u Europi.

Izvor: Agencije