Prihvaćeno 26 članova sporazuma sa SAD-om

Izgledi su da će 2.500 članova starijih vijeća biti za to da američke trupe ostanu u Afganistanu i nakon 2014. godine (EPA)
Izgledi su da će 2.500 članova starijih vijeća biti za to da američke trupe ostanu u Afganistanu i nakon 2014. godine (EPA)

Afganistansko vijeće Loya Jirga, koje je pregovaralo o bilateralnoj sigurnosti sa SAD-om, finaliziralo je prvu sesiju radionica, usvojivši 26 članova tog ugovora.

Kako se većina stranih snaga priprema napustiti Afganistan sljedeće godine, Bilateralni ugovor o sigurnosti sa SAD-om treba definirati uslove po kojima će snage SAD-a ostati u zemlji.

Predsjedavajući ovog vijeća Sibgatullah Muceddidi rekao je novinarima da ugovor mora biti potpisan prije predsjedničkih izbora u aprilu sljedeće godine, dodavši da predjenik Hamid Karzai nema pravo odgađati njegovo potpisivanje, jer je “SAD prihvatio sve Karzaijeve i naše uslove”.

“Ako odgađa potpisivanje, nanosi štetu Afganistanu i mi to nećemo prihvatiti”, kazao je Muceddidi.

Kandidat za predsjednika Gul Aga Serzai podržao je Muceddidija po pitanju potpisivanja prije izbora.

Što prije potpisati

Serzai je rekao da je “vrlo je važno što prije potpisati ugovor, jer će on doprinijeti oporavku sigurnosti i finansijskih pproblema u zemlji”.

Feyziye Huseyni, Kabulski član vijeća, izjavio je za Anadoliju da su njihovi članovi komiteta pregovarali o tome gdje i kako američkim vojnicima koji su počinili zločine u Afganistanu treba biti suđeno i da je zaključeno da to treba biti u SAD-u.

Drugi član vijeća Seyid Mesudulhak je za Anadoliju izjavio da Afganistanci uglavnom žele da se američkim vojnicima sudi na mjesnim sudovima.

“No, naši prijatelji u vijeću su prihvatili suprotno”, kazao je Seyid, dodavši da je to zato što nisu obratili pažnju na javno mnijenje.
Sve odluke će konačno biti donesene u nedjelju.

Izgledi su da će 2.500 članova starijih vijeća biti za to da američke trupe ostanu u Afganistanu i nakon 2014. godine.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO