Pirati u Somaliji i dalje ‘rade’

Napadi pirata u Somaliji pali su na najniži nivo za posljednjih sedam godina. Od januara do oktobra u Adenskom zaljevu zabilježeno je samo deset napada, znatno manje u odnosu na 70 prošlogodišnjih. Ipak, Ujedinjeni narodi pozivaju Somaliju da provede zakone protiv piratstva.

Patrola najopasnijim vodama svijeta – ovo je mala jedinica obalske straže somalske poluautonomne države Puntland. Dok strane mornarice štite Adenski zaljev kao jedan od najvažnijih pomorskih puteva, ovi ljudi brane teritorijalne vode Puntlanda.

“Napori nejake obalske straže i pomorskih snaga koje su mobilizirali stranci spustili su nivo piratstva na sedmogodišnji minimum. Međutim, vlasti ovdje kažu kako antipiratske mjere ne mogu zauvijek djelovati. Pirati bi se uskoro mogli vratiti poslu”, izvještava iz Adenskog zaljeva reporter Al Jazeere Mohammed Adow.

Ovaj čovjek vodi rat Puntlanda protiv pirata.

“Pirati su i dalje ovdje i nisu onesposobljeni da i dalje napadaju. Vrlo je malo učinjeno protiv njih na kopnu. Nije nam pružena pomoć i s našim ograničenim mogućnostima malo možemo učiniti”, kaže Mohamed Rage, ministar za borbu protiv piratstva.

Uspjeh nekih pirata se pokazao atraktivnim za omladinu Puntlanda. Zbog malo mogućnosti, mnogi su pristupili unosnom poslu. Danas stotine pirata su u glavnom zatvoru u lučkom gradu Bossaso. Mnogi su ili u zatvoru, ili na suđenju u drugim zemljama.

Loše uspomene

Ahmed Abdi se upravo vratio sa Sejšela, gdje je bio zatvoren tri godine. Preostale 24 godine kazne će odslužiti ovdje.

“Ima hiljadu dobro poznatih pirata koji su i dalje slobodni. Oni uključuju finansijere i one koji zauzmu brod i uzimaju reket. I oni bi trebali biti uhapšeni ako su vlasti ozbiljne u vezi s borbom protiv piraterije”, kaže osuđeni pirat Mohammed Said.

Piratstvo je donijelo i bogataše u Puntland. Za mnoge i loše uspomene. Ovoj sedamdesetogodišnjoj ženi trupe francuske mornarice su ubile unuka dok je pokušavao oteti brod. Još je u šoku.

“Svako ima pravo. Francuzi su ubili našeg sina i moraju nam platiti nadoknadu. Tako mi to ovdje radimo. Oni koji su ga ubili moraju platiti”, reklao je Bashir Ali, unuk.

To je priča tipična za mnoge porodice čiji su se članovi okrenuli piratstvu. Za njih su njihovi dječaci bili somalski nezvanični stražari – to je termin koji koriste s ponosom.

Izvor: Al Jazeera